Krokiety z kapustą i mięsem


Składniki:

500 g kapusty kiszonej
około 2 szklanek zmielonego mięsa z warzywami z rosołu
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
1,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
1 łyżka domowej przyprawy vegeta
sól
pieprz ziołowy i czarny pieprz świeżo zmielony

jajko i bułka tarta do panierowania

15-18 naleśników


Sposób przygotowania:

Kapustę siekamy i wrzucamy na patelnię. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i dusimy około 20 minut.

Do kapusty dodajemy zmielone mięso (ja gdy gotuję rosół to obieram mięso i zamrażam a gdy się nazbiera go trochę to albo robię pierogi albo wykorzystuję je do krokietów). Smażymy chwilę dokładnie mieszając.

Doprawiamy farsz solą, oba rodzajami pieprzu oraz wędzonymi paprykami.

Na naleśnika nakładamy po 2-3 czubiaste łyżki farszu i zawijamy krokiety. Każdy obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
Smażymy na złoto-brązowy kolor.



Lubię krokiety zarówno te z kapustą i mięsem jak i z kapustą i grzybami czy ze szpinakiem.
Te robiłam jakiś czas temu i jak to u mnie powstały pod wpływem chwili.

Pyszne były, chrupiące a w środku farsz pachnący wędzoną papryką która idealnie pasowała do kapusty i mięsa.

I znowu bym zjadła krokiety ale może tym razem ze szpinakiem ;) Pomyślę ... :)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne