Śliwki w ziołowej marynacie wg. TatterSkładniki: 1500 g śliwek - twardych i ponakłuwanych w kilku miejscach szpilką 750 ml białego octu winnego 500 g drobnego cukru 7 gałązek rozmarynu 7 gałązek tymianku 7 świeżych małych liści laurowych 4 gałązki lawendy - dałam 1 łyżeczki suszonej 4 ząbki czosnku nie obrane 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu |
Sposób przygotowania: W ganku łączymy ocet z cukrem oraz 4 gałązkami rozmarynu, 4 gałązkami tymianku, lawendą, czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszając doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy 5 minut. Do słoików wkładamy ciasno śliwki i dodajemy pozostałe zioła. Przecedzamy ziołowy ocet i gorącym zalewamy śliwki w słoikach. Ocet musi całkowicie zakryć śliwki. Zakręcamy słoiki i odstawiamy w chłodne miejsce. Śliwki w ziołowej marynacie są gotowe po 4 tygodniach a zamknięte słoiki dobrze przechowują się przez rok. Przechowywane w jaśniejszym miejscu mogą stracić kolor. Mam takie zaległości w wstawianiu przepisów na stronę, że wstyd się przyznać. Cierpię na totalny brak czasu ... Śliwki te zobaczyłam u Tatter od której dużo się nauczyłam o pieczeniu chleba i której blog www.palcelizac.blogspot.com... odwiedzam bo bardzo go lubię. Bardzo mi smakują śliwki w occie więc pomyślałam, że te w ziołowej marynacie też mogą mi przypaść do gustu. Zalewa pachniała rewelacyjnie tyle mogę już Wam powiedzieć a na smak śliwek muszę jeszcze troszkę poczekać. Ale wydaje mi się że, będzie warto :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne