Gersterbrot - przypalany chleb


Składniki:

Gersterbrot - przypalany chleb Zaczyn:
265 g m±ki żytniej T 997 lub T 1150 - ja dałam 190 g m±ki żytniej T 720 i 75 g m±ki żytniej T 2000
265 g wody
27 g aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto wła¶ciwe:
cały zaczyn
275 g m±ki żytniej T 997 lub T 1150 - dałam 200g m±ki żytniej T 720 i 75 g m±ki żytniej T 2000
140 g m±ki pszennej T 1050 - dałam 40g maki pszennej T 1850 i 100g m±ki pszennej T 650
180 g wody
14 g soli
10 g ¶wieżych drożdży opcjonalnie


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu ł±czymy ze sob±, przykrywamy i odstawiamy na 18 godzin.

Następnego dnia ł±czymy zaczyn z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy przez 7 minut. Odstawiamy na około 45 minut do wyrastania.

Po tym czasie smarujemy chleb wod± i przypalamy - ja zrobiłam to palnikiem do creme brule. Odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 260'C.

Wkładamy do piekarnika i naparowujemy go. Pieczemy przez 15 minut a następnie wypuszczamy parę i obniżamy temperaturę do 200'C. Pieczemy przez około 55 minut.

Gdy chcemy aby skórk± chleba była chrupi±ca na ostatnie 10 minut zwiększamy temperaturę do 230'C - gdy nie to pozostawiamy 200'C.
Wyjmujemy i studzimy chleb na kratce kuchennej.



Chleb przypalany Gersterbrot jest specjalno¶ci± północnych Niemiec. Jest opalany płomieniem który nadaje mu specyficznego smaku i zapachu.

Przepis pochodzi z bloga www.ketex.de... który prowadzi Ketex piekarz amator.

Pierwszy raz piekłam ten chleb zim± ;) ale chleb jest tak wyj±tkowy, że wiedziałam już wtedy, iż upiekę go na specjaln± okazję jeszcze raz.

Dzisiaj mamy Międzynarodowy Dzień Chleba - jak już nieraz pisałam chleb jest dla mnie magi±. Uwielbiam jego zapach w każdym etapie przygotowania - od zapachu zaczynu Hektora hehe poprzez zapach ciasta chlebowego a skończywszy na upajaj±cym zapachu upieczonego bochenka chleba.

Nawet w pracy potrafię uci±ć sobie pogadankę z piekarzami na temat pieczenia chleba czym wywołuję ogólne zdziwienie choć już coraz mniejsze ;)
Pamiętam pytanie jednego z nich:
"- Czemu ty tak ogl±dasz te ¶wieżo upieczone bochenki i je w±chasz ?"
Odpowiedziała mu to co Wam piszę, że chleb to magia.

W tym wyj±tkowym dla wszystkich piekarzy dniu blogerzy z całego ¶wiata piek± chleby a osob± która zaprasza do wspólnego pieczenia jest Zorra www.kochtopf.me...

Chleb Gersterbrot jest pyszny, ma chrupi±c± skórkę i mi±ższ o ¶redniej wielko¶ci dziurkach - choć zdaję sobie sprawę, iż moje proporcje mieszania m±k s± dalekie od ideału by otrzymać podane przez Ketex'a typy m±k to chleb uważam za bardzo udany.

W tym Międzynarodowym Dniu Chleba mam dla każdego z Was jedno życzenie:

Oby w Waszych domach nigdy nie zabrakło chleba, chleba który jest życiem...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne