Pieczona dynia - pochwała prostotySkładniki: 1 dynia hokkaido odrobina dobrej oliwy z oliwek świeżo zmielona gałka muszkatołowa fleur de sel |
Sposób przygotowania: Dynię hokkaido - ja miałam taką średniej wielości - szorujemy i kroimy na kawałki usuwając środek. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy fleur de sel i świeżo startą gałką muszkatołową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy aż widelec będzie nam gładko wchodził w dynię. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości kawałków na jakie pokroimy dynię - ja piekłam około 30 minut. Pisałam w poprzednim poście, że uwielbiam dynię i opisałam Wam dzień dyniocholika ;) Wiecie marzenia się spełniają choćby te malutkie i sztuka by się potrafić z nich cieszyć ;) bo to te małe radości sprawiają, że potrafimy żyć :) Dziś chciałam pochwalić prostotę - pieczoną dynię hokkaido skropioną tylko dobrą oliwą i posypaną fleur de sel. Uwielbiam ją :) Zjadłam pół upieczonej dyni a drugie pół wykorzystałam by przygotować puree z dyni które mam zamiar wykorzystać do kilku dań i mam nadzieję, że uda mi się zarazić dyniocholizmem pewną osobę ;) Ale o tym będzie jutro :) Swoją wyśmienitą pieczoną dynie hokkaido zgłaszam do akcji "Festiwal dyni" którą organizuje Beatka prowadząca bloga www.beawkuchni.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne