Zakwas na barszcz z buraków czerwonychSkładniki: 3 średnie buraki 2 ząbki czosnku 8 kulek czarnego pieprzu 4 kulki ziela angielskiego 1 duży listek laurowy 3 szklanki przegotowanej lekko ostudzonej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka połamanego suszonego zakwasu - można też dać kromkę żytniego chleba najlepiej takiego swojskiego ;) |
Sposób przygotowania: Buraki obieramy i kroimy w plasterki o grubości około 1/2 cm. Wrzucamy do słoja o pojemności około 3 litrów. Dodajemy ziele, pieprz, listek laurowy, oraz połamany zakwas. W wodzie rozpuszczamy sól oraz cukier i zalewamy buraki. Dodajemy czosnek oraz gałązki kopru (zostały mi one po przygotowaniu gravadlax'u o czym będzie w następnym poście ;) ). Całość przykrywamy - ja nałożyłam zakrętkę ze słoika nie dokręcając jej wcale - i zostawiamy na szafce kuchennej na około 4-5 dni. Następnie przelewamy zakwas do butelek i trzymamy w lodówce. Wróciłam ;) dużo by pisać ale to nie blog o życiu a o magii kuchni o gotowaniu :) Zakwasu na barszcz czerwony nie robiłam nigdy. Wszystko zaczęło się w pracy gdy z Agą rozmawiałyśmy o zrobieniu go na święta. Znacie mnie i wiecie, że lubię takie wyzwania ;) Poczytałam w internecie trochę na ten temat i zrobiłam swoją wersję zakwasu na barszcz. Jedni zalecają dodanie kromki chleba żytniego inni go odradzają - ja mam swój zakwas suszony więc wymyśliłam sobie, że dodam go trochę. Codziennie wąchałam mój zakwas buraczany haha i powiem Wam, że codziennie pachniał lepiej. Teraz w buteleczkach czeka na wigilię gdy ugotuję na nim pyszny barszcz wigilijny. A Wy przygotowywaliście taki zakwas ? Jak nie to szczerze polecam - zdążycie jeszcze ;) Pracy przy nim dosłownie 5 minut a efekt mam nadzieję będzie wyśmienity ;). Przepis zgłaszam do akcji: - "Wigilia 2013" którą organizuje Mysza prowadząca bloga www.kuchennawyspasmakow.blogspot.c... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne