Zakwas na barszcz z buraków czerwonych


Składniki:

3 średnie buraki
2 ząbki czosnku
8 kulek czarnego pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
1 duży listek laurowy
3 szklanki przegotowanej lekko ostudzonej wody
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka połamanego suszonego zakwasu - można też dać kromkę żytniego chleba najlepiej takiego swojskiego ;)


Sposób przygotowania:

Buraki obieramy i kroimy w plasterki o grubości około 1/2 cm. Wrzucamy do słoja o pojemności około 3 litrów.
Dodajemy ziele, pieprz, listek laurowy, oraz połamany zakwas.

W wodzie rozpuszczamy sól oraz cukier i zalewamy buraki. Dodajemy czosnek oraz gałązki kopru (zostały mi one po przygotowaniu gravadlax'u o czym będzie w następnym poście ;) ).
Całość przykrywamy - ja nałożyłam zakrętkę ze słoika nie dokręcając jej wcale - i zostawiamy na szafce kuchennej na około 4-5 dni.

Następnie przelewamy zakwas do butelek i trzymamy w lodówce.



Wróciłam ;) dużo by pisać ale to nie blog o życiu a o magii kuchni o gotowaniu :)

Zakwasu na barszcz czerwony nie robiłam nigdy. Wszystko zaczęło się w pracy gdy z Agą rozmawiałyśmy o zrobieniu go na święta. Znacie mnie i wiecie, że lubię takie wyzwania ;)

Poczytałam w internecie trochę na ten temat i zrobiłam swoją wersję zakwasu na barszcz.
Jedni zalecają dodanie kromki chleba żytniego inni go odradzają - ja mam swój zakwas suszony więc wymyśliłam sobie, że dodam go trochę.

Codziennie wąchałam mój zakwas buraczany haha i powiem Wam, że codziennie pachniał lepiej. Teraz w buteleczkach czeka na wigilię gdy ugotuję na nim pyszny barszcz wigilijny.

A Wy przygotowywaliście taki zakwas ?

Jak nie to szczerze polecam - zdążycie jeszcze ;)
Pracy przy nim dosłownie 5 minut a efekt mam nadzieję będzie wyśmienity ;).

Przepis zgłaszam do akcji:
- "Wigilia 2013" którą organizuje Mysza prowadząca bloga www.kuchennawyspasmakow.blogspot.c...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne