Pierniki - na ostani± chwilęSkładniki: 2 szklanki m±ki 50 g margaryny albo masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 saszetka drożdży w proszku 7 g 2 łyżeczki domowej przyprawy do pierników |
Sposób przygotowania: W misce ł±czymy m±kę z cukrem, przypraw± do pierników oraz drożdżami. W garnuszku rozpuszczamy margarynę dodajemy miód oraz sodę - cało¶ć mieszamy. Wbijamy jajka i roztrzepujemy rogolk± zwan± także rózg±. Wlewamy miodowy płyn do m±ki z przypraw± piernikow± - mieszamy do poł±czenia się składników. Cało¶ć przekładamy na stolnicę wysypan± m±k± i zagniatamy na gładkie ciasto. Wałkujemy ciasto na grubo¶ć około 8mm i wycinamy foremkami pierniki. Wycięte pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut. W tym roku zapomniałam nastawić ciasto na pierniki aganiok musiałam więc ratować się jakim¶ innym przepisem. Na stronie www.mojeciasto.pl... znalazłam przepis na pierniki z drożdżami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto jest idealne na ostatni± chwilę ;) Pierniki smaczne aczkolwiek daleko im do pysznych aganiok - s± bym powiedziała namiastk± tych pierników. Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;) Przepis zgłaszam do akcji: - "Wigilia 2013" któr± organizuje Mysza prowadz±ca bloga www.kuchennawyspasmakow.blogspot.c... - "Ciastka i ciasteczka" któr± organizuje Kulinarne Inspiracje prowadz±ca bloga www.iinspiracje-kulinarne.blogspot... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne