Pierniki - na ostani± chwilę


Składniki:

2 szklanki m±ki
50 g margaryny albo masła
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
4 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 saszetka drożdży w proszku 7 g
2 łyżeczki domowej przyprawy do pierników


Sposób przygotowania:

W misce ł±czymy m±kę z cukrem, przypraw± do pierników oraz drożdżami.
W garnuszku rozpuszczamy margarynę dodajemy miód oraz sodę - cało¶ć mieszamy. Wbijamy jajka i roztrzepujemy rogolk± zwan± także rózg±.

Wlewamy miodowy płyn do m±ki z przypraw± piernikow± - mieszamy do poł±czenia się składników.
Cało¶ć przekładamy na stolnicę wysypan± m±k± i zagniatamy na gładkie ciasto.

Wałkujemy ciasto na grubo¶ć około 8mm
i wycinamy foremkami pierniki.
Wycięte pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut.



W tym roku zapomniałam nastawić ciasto na pierniki aganiok musiałam więc ratować się jakim¶ innym przepisem. Na stronie www.mojeciasto.pl... znalazłam przepis na pierniki z drożdżami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto jest idealne na ostatni± chwilę ;)

Pierniki smaczne aczkolwiek daleko im do pysznych aganiok - s± bym powiedziała namiastk± tych pierników. Ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma ;)

Przepis zgłaszam do akcji:
- "Wigilia 2013" któr± organizuje Mysza prowadz±ca bloga www.kuchennawyspasmakow.blogspot.c...

- "Ciastka i ciasteczka" któr± organizuje Kulinarne Inspiracje prowadz±ca bloga www.iinspiracje-kulinarne.blogspot...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne