Gravadlax - łosoś marynowany w burakach i koperku z dodatkiem wiśniówki


Składniki:

300 g świeżego fileta z łososia
80 g drobnej soli morskiej
25 g cukru brązowego jasnego
2 średnie buraki czerwone
25 mi wiśniówki
1 średni pęczek świeżego koperku
skórka otarta z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/4 pomarańczy


Sposób przygotowania:

Łososia dokładnie myjemy i osuszamy. Na dno miseczki wsypujemy 30 g soli a na niej układamy rybę skórą do dołu.

Posypujemy łososia solą, cukrem i nacieramy a następnie przykrywamy startymi na tarce o małych oczkach burakami. Dociskamy do ryby - najlepiej robić to w rękawiczkach.

Całość polewamy wiśniówką, posypujemy posiekanym koperkiem oraz zestami z cytryny i pomarańczy.
Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy przykryte czymś ciężkim na 48 godzin do lodówki.

Po tym czasie zdejmujemy z łososie folię spożywczą oraz wszystkie produkty w których był marynowany. Osuszamy papierowym ręcznikiem by usunąć jak najwięcej wilgoci.

Kroimy łososia pod skosem w cieniutkie plasterki a resztę możemy przechowywać w lodówce szczelnie zawiniętego w folię do dwóch tygodni.



Łososia marynowanego w burakach chciałam zrobić już od jakiegoś czasu. Święta były ku temu dobrą okazją.

Przygotowując tego łososia połączyłam przepisy dwóch kobiet z których przepisów korzystam i jeszcze nigdy się nie zawiodłam - Elizy Mórawskiej znanej jako Liska z bloga www.whiteplate.blogspot.com... oraz Olgi Smile z bloga www.olgasmile.com.

Gravadlax to skandynawski przysmak który przypomina trochę znanego nam wędzonego łososia.

Powiem Wam, że żałuję iż zrobiłam go tak późno bo bardzo mi smakuje. Ma piękny bordowy kolor, pachnie koperkiem i czuć aromat cytrusów.

Przepis zgłaszam do akcji:
- "Wigilia 2013" którą organizuje Mysza prowadząca bloga www.kuchennawyspasmakow.blogspot.c...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne