Keks świąteczny z bakaliamiSkładniki: 500 g mąki + 1 łyżka 250 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego - ja dodałam waniliowego 1/4 szklanki mleka 50 ml rumu 100 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 200 g dowolnych bakalii - dodałam suszoną żurawinę, śliwki, figi, daktyle Polewa 150 g białej czekolady 5 łyżek mleka 100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek *produkty powinny być w temperaturze pokojowej |
Sposób przygotowania: Bakalie drobno kroimy i mieszamy z łyżką mąki - by nam nie opadły w cieście. Mąkę razem z solą, proszkiem do pieczenia oraz solą przesiewamy. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy po jednym jajku - po każdym dodanym jajku dobrze ucieramy by jajko dokładnie się połączyło z masą. Do masy dodajemy aromat, 1/3 mieszanki mąki i krótko mieszamy. Wlewamy mleko, znowu krótko mieszamy i wsypujemy 1/3 mąki. Wlewamy rum, mieszamy i wsypujemy pozostałą mąkę. Na samym końcu dodajemy bakalie obtoczone w mące, mieszamy i przekładamy ciasto do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Ja piekłam w dwóch małych o wymiarach 85x175 mm (mierzone na dole keksówki) Pieczemy około 60-70 minut w 170'C. Po wyjęciu z piekarnika keksy studzimy. Teraz najlepiej by było byście zawinęli keksy w bawełnianą ściereczkę i odstawili w chłodne miejsce na trzy dni. Przygotowujemy polewę: zagotowujemy mleko i do gorącego dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści - gdyby polewa była zbyt gęsta możecie dolać odrobinę mleka i lekko ją podgrzać. Polewamy keksy i ozdabiamy bakaliami. Lubię keksy za ilość bakalii jaką w sobie mają. Czytając o keksach dowiedziałam się iż pieczono je już w starożytnym Rzymie. W zachowanych przepisach jako składniki wymieniane są owoce granatowca, orzeszki piniowe i rodzynki pieczone w cieście jęczmiennym. W średniowieczu do keksów dodawano także miód, przyprawy oraz owoce. Dalibyście wiarę, że keks ma już tyle lat ? Ten przepis pochodzi z bloga www.malacukierenka.pl... - urzekło mnie zdjęcie i musiałam sprawdzić przepis. Keks wyszedł pyszny, nie twardy a niestety keksy potrafią takie być. Pachnący wanilią - nie użyłam aromatu śmietankowego dlatego, że używam tylko aromatów naturalnych ;) - o dość lekkim cieście najeżony bakaliami. Tak to mój faforyt wśród keksów. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne