Pumpkin knots czyli supełki dyniowe z ziołami i czosnkiem


Składniki:

1/2 szklanki puree z dyni - u mnie była to dynia hokkaido upieczona wg. tego przepisu www.ewelosa.pl/?przepisy,0,05,w,00...
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
3/4 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 duże żółtko
2,5 szklanki mąki
2 łyżki smakowitej pajdy - smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 cm kawałek czerwonej papryki pepperoni


Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzewamy - odlewamy około 50 ml i rozpuszczamy w nim drożdże. Resztę mleka łączymy z żółtkiem, masłem i dynią. Teraz łączymy składniki z obu misek, dodajemy sól oraz cukier i mieszamy je trzepaczką.

Wsypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut - ciasto ma podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy je na około 10 części. Z każdej formujemy wałeczek o długości około 15 cm. Teraz formujemy supełki zawijając końce pod spód bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny by podrosły.

W miseczce łączymy posiekaną natkę pietruszki, papryczkę pepperoni, czosnek przeciśnięty przez praskę z smakowitą pajdą (ja ją lekko podgrzałam by było mi łatwiej smarować bułeczki).

Smarujemy bułeczki po górze przygotowana pastą - ja parę zostawiłam "czystych" dla Synusia. Dyniowe supełki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 15-20 minut ( upieczone bułeczki są lekko przyrumienione od spodu).Bułeczki studzimy na kratce kuchennej.



Uwielbiam piec, uwielbiam dynię więc połączyłam te dwie rzeczy w jedną i tak oto powstały pumpkin knots czyli dyniowe supełki z ziołami i czosnkiem.

Wykorzystałam do ich przygotowania coś co "chodziło" już za mną od jakiegoś czasu ale powiem Wam szczerze podchodziłam do tego jak do jeża ;)
Ale należę do osób które lubią próbować nowe smaki i produkty więc kupiłam ją.

Kupiłam smakowitą pajdę roślinny smalczyk z ziołami ogrodowymi. I powiem Wam warto było :)

Smakowita pajda zaskoczyła mnie do samego początku - najpierw opakowanie schludne, estetyczne i poręczne.
Gdy otworzyłam pudełko to od razu zwróciłam uwagę na konsystencję która jest idealna do smarowania.

A walory smakowe i zapachowe no cóż tutaj jestem najbardziej pozytywnie zaskoczona - myślałam, że to będzie produkt który będzie trącił sztucznością ;) ale Moi Drodzy jest wyśmienity.

Dyniowe supełki są pyszne, mięciutkie i o pięknym słonecznym kolorze. Ja zajadałam je z kalmarami - idealne połączenie :).

Przepis na pumpkin knots zgłaszam do udziału w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Organizatorką jest natomiast Majanka która prowadzi wspaniałego bloga www.majanaboxing.blox.pl...




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne