Masło czekoladoweSkładniki: 100 g gorzkiej czekolady 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego 70 g masła |
Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i stopniowo porcjami dodajemy masło. Mieszamy aż się całkowicie rozpuści i połączy z czekoladą. Zdejmujemy miskę znad garnka i wlewamy mleko skondensowane. Masa zacznie nam szybko gęstnieć ale o to chodzi. Przelewamy masło czekoladowe, studzimy i wkładamy do lodówki. Masło to nie twardnieje w lodówce i po wyjęciu można bez problemów smarować nim pieczywo. Viva chocolate chciało by się krzyknąć jedząc to masło czekoladowe. To naj naj lepsze masło jakie jadłam, najszybsze w przygotowaniu i przy tym najprostsze :) Robiłam je już wiele razy i aż dziwne, że nie umieściłam go na stronie ale nadrabiam ta zaległość przy okazji akcji "Czekoladowy tydzień" którą prowadzi Bea z bloga www.beawkuchni.com. Masło jest pyszne na pszennej bułeczce czy też wyjadane łyżeczką ;) kobiety wiedzą jakim potrafi być dobrym pocieszaczem :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne