Masło czekoladowe


Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
70 g masła


Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i stopniowo porcjami dodajemy masło.
Mieszamy aż się całkowicie rozpuści i połączy z czekoladą.

Zdejmujemy miskę znad garnka i wlewamy mleko skondensowane. Masa zacznie nam szybko gęstnieć ale o to chodzi.

Przelewamy masło czekoladowe, studzimy i wkładamy do lodówki.
Masło to nie twardnieje w lodówce i po wyjęciu można bez problemów smarować nim pieczywo.



Viva chocolate chciało by się krzyknąć jedząc to masło czekoladowe.

To naj naj lepsze masło jakie jadłam, najszybsze w przygotowaniu i przy tym najprostsze :)

Robiłam je już wiele razy i aż dziwne, że nie umieściłam go na stronie ale nadrabiam ta zaległość przy okazji akcji "Czekoladowy tydzień" którą prowadzi Bea z bloga www.beawkuchni.com.

Masło jest pyszne na pszennej bułeczce czy też wyjadane łyżeczką ;) kobiety wiedzą jakim potrafi być dobrym pocieszaczem :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne