Brownie z ricottą o pomarańczowej nutce


Składniki:

Ciasto:
100 g mlecznej czekolady
200 g gorzkiej czekolady
230 g masła
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej

Pomarańczowa ricotta:
250 g sera ricotta
1 pomarańcza
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru


Sposób przygotowania:

Masło topimy z czekoladami i studzimy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę.
Do jajecznej masy dodajemy czekoladę oraz przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszamy.

Kwadratową blaszkę o wymiarach 200x200 mm ( ja użyłam średniej tortownicy - nie mam jeszcze wszystkich swoich przydasi w nowym mieszkaniu ;)) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.

Przygotowujemy masę z sera ricotta: ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do sera ricotta dodajemy starta skórkę pomarańczową którą wcześniej należy sparzyć oraz wyciśnięty z niej sok.

Dodajemy do sera ubitą masę jajeczną oraz przesianą mąkę. Masę z sera ricotta nakładamy łyżką na czekoladowy spód a następnie wykałaczką robimy zawijasy. Pieczemy około 25 minut w 190'C.



Muszę się Wam do czegoś przyznać - nigdy do tej pory nie piekłam brownie a kusiło mnie mnie ono oj kusiło.
W lodówce leżał sobie ser ricotta - zamarzyłam sobie brwonie właśnie z nim.

U Dorotki i Justnki z bloga www.domowe-wypieki.com... znalazłam brownie z pomarańczowym serem ricotta które urzekło mnie połączeniem czekolady, lekko słonego sera i pomarańczy.

I powiem Wam - uwielbiam brownie :)) mocno czekoladowe, lekko zakalcowate ale właśnie takie ma być i mimo moich obaw łatwe w przygotowaniu.

W sumie to takie serniko-brownie z pomarańczową nutką - ahhh no pysznie było :))

Brwonie z ricottą o pomarańczowej nutce zgłaszam do akcji "Czekoladowy tydzień" którą organizuje Beatka z bloga www.beawkuchni.com...



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne