Brownie z ricott± o pomarańczowej nutceSkładniki: Ciasto: 100 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 230 g masła 4 jajka 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki m±ki pszennej Pomarańczowa ricotta: 250 g sera ricotta 1 pomarańcza 2 jajka 3 łyżki m±ki pszennej 2 łyżki cukru |
Sposób przygotowania: Masło topimy z czekoladami i studzimy. W misce ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę. Do jajecznej masy dodajemy czekoladę oraz przesian± m±kę. Cało¶ć dokładnie mieszamy. Kwadratow± blaszkę o wymiarach 200x200 mm ( ja użyłam ¶redniej tortownicy - nie mam jeszcze wszystkich swoich przydasi w nowym mieszkaniu ;)) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Przygotowujemy masę z sera ricotta: ubijamy jajka z cukrem na puszyst± masę. Do sera ricotta dodajemy starta skórkę pomarańczow± któr± wcze¶niej należy sparzyć oraz wyci¶nięty z niej sok. Dodajemy do sera ubit± masę jajeczn± oraz przesian± m±kę. Masę z sera ricotta nakładamy łyżk± na czekoladowy spód a następnie wykałaczk± robimy zawijasy. Pieczemy około 25 minut w 190'C. Muszę się Wam do czego¶ przyznać - nigdy do tej pory nie piekłam brownie a kusiło mnie mnie ono oj kusiło. W lodówce leżał sobie ser ricotta - zamarzyłam sobie brwonie wła¶nie z nim. U Dorotki i Justnki z bloga www.domowe-wypieki.com... znalazłam brownie z pomarańczowym serem ricotta które urzekło mnie poł±czeniem czekolady, lekko słonego sera i pomarańczy. I powiem Wam - uwielbiam brownie :)) mocno czekoladowe, lekko zakalcowate ale wła¶nie takie ma być i mimo moich obaw łatwe w przygotowaniu. W sumie to takie serniko-brownie z pomarańczow± nutk± - ahhh no pysznie było :)) Brwonie z ricott± o pomarańczowej nutce zgłaszam do akcji "Czekoladowy tydzień" któr± organizuje Beatka z bloga www.beawkuchni.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne