Frużelina truskawkowa - obłędnie pysznaSkładniki: 2 kg truskawek 400 g cukru 4 łyżeczki soku z cytryny 4 łyżki esencji waniliowej 16 łyżeczek mąki ziemniaczanej litr wody |
Sposób przygotowania: Owoce myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki - takie średniej wielkości. Wrzucamy truskawki do garnka, zasypujemy cukrem oraz wlewamy 800 ml wody i sok z cytryny. Całość gotujemy na małym ogniu - do momentu aż truskawki będą ugotowane ale nie rozgotowane. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 200 ml zimnej wody. Wlewamy ją do gotujących się truskawek i teraz musimy dość intensywnie mieszać bo nasza frużelina będzie nabierała konsystencji.Gotujemy aż powstanie lśniący, gęsty żel. Gorącą frużelinę nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i układamy na zakrętkach, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Tak przygotowana frużelina jest najlepsza do spożycia w ciągu 3 miesięcy a z podanej porcji otrzymałam 15 słoiczków o pojemności 215 ml. Wiem wiem nie było mnie długo ;) przyznam się Wam - przestało mi to sprawiać radość. Owszem gotowałam nowe pyszności ba nawet zdjęcia mam tylko jakoś nie było mi po drodze by je wstawiać - jakby na siłę, bo trzeba dodać kilka przepisów w ciągu tygodnia. Nie to nie dla mnie ... Nie wiem jak Wy ale ja zauważyłam, że blogowanie już nie jest takie jak kiedyś. Ludzie bardzo szybko potrafią zapomnieć ;) tylko dziwi mnie jedno - dlaczego ? Bo ktoś nie pisze ?, nie komentuje ? czy to na tym polega na lataniu i lajkowaniu ehhhh..... Jeszcze jedno zdanie nie na temat ;) DZIĘKUJĘ TYM CO PAMIĘTALI :) A teraz o frużelinie która jest obłędnie pyszna, pachnąca tak, że miałam ochotę wyjadać ją prosto ze słoiczków. Trzy słoiczki poszły w dobre ręce i powiem Wam pochwał nie było końca. Ale nie było by tej frużeliny gdyby nie Domi pisząca bloga www.domiwkuchni.pl... u której znalazłam tej wspaniały przepis. Domi dziękuję :) Już wiem, że zrobię też frużelinę z jagód oraz wiśni ;) - skusicie się na jakąś ? Na razie polecam truskawkową bo jest pyszna a sezon truskawkowy mamy wszak w pełni. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne