Frużelina truskawkowa - obłędnie pyszna


Składniki:

2 kg truskawek
400 g cukru
4 łyżeczki soku z cytryny
4 łyżki esencji waniliowej
16 łyżeczek mąki ziemniaczanej
litr wody


Sposób przygotowania:

Owoce myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na mniejsze kawałki - takie średniej wielkości. Wrzucamy truskawki do garnka, zasypujemy cukrem oraz wlewamy 800 ml wody i sok z cytryny.
Całość gotujemy na małym ogniu - do momentu aż truskawki będą ugotowane ale nie rozgotowane.

Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 200 ml zimnej wody. Wlewamy ją do gotujących się truskawek i teraz musimy dość intensywnie mieszać bo nasza frużelina będzie nabierała konsystencji.Gotujemy aż powstanie lśniący, gęsty żel.

Gorącą frużelinę nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i układamy na zakrętkach, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Tak przygotowana frużelina jest najlepsza do spożycia w ciągu 3 miesięcy a z podanej porcji otrzymałam 15 słoiczków o pojemności 215 ml.



Wiem wiem nie było mnie długo ;) przyznam się Wam - przestało mi to sprawiać radość. Owszem gotowałam nowe pyszności ba nawet zdjęcia mam tylko jakoś nie było mi po drodze by je wstawiać - jakby na siłę, bo trzeba dodać kilka przepisów w ciągu tygodnia. Nie to nie dla mnie ...

Nie wiem jak Wy ale ja zauważyłam, że blogowanie już nie jest takie jak kiedyś. Ludzie bardzo szybko potrafią zapomnieć ;) tylko dziwi mnie jedno - dlaczego ?

Bo ktoś nie pisze ?, nie komentuje ? czy to na tym polega na lataniu i lajkowaniu ehhhh.....

Jeszcze jedno zdanie nie na temat ;)
DZIĘKUJĘ TYM CO PAMIĘTALI :)

A teraz o frużelinie która jest obłędnie pyszna, pachnąca tak, że miałam ochotę wyjadać ją prosto ze słoiczków. Trzy słoiczki poszły w dobre ręce i powiem Wam pochwał nie było końca.

Ale nie było by tej frużeliny gdyby nie Domi pisząca bloga www.domiwkuchni.pl... u której znalazłam tej wspaniały przepis. Domi dziękuję :)

Już wiem, że zrobię też frużelinę z jagód oraz wiśni ;) - skusicie się na jakąś ? Na razie polecam truskawkową bo jest pyszna a sezon truskawkowy mamy wszak w pełni.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne