Truskawkowy curd z naturalną wanilią


Składniki:

300 g zmiksowanych truskawek
1 duże jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z limonki
5 łyżek cukru z naturalną wanilią
1 łyżka masła


Sposób przygotowania:

W garnku łączymy zmiksowane truskawki, sok z limonki, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Gotujemy aż cukier się rozpuści.

Roztrzepujemy jajko i wlewamy do musu cały czas mieszając. Zagotowujemy i dodajemy masło - pamiętajcie by cały czas mieszać curd by się nie przypalił.

Gorący przelewamy do słoiczka i trzymamy w lodówce do dwóch tygodni.



Przyznaję się, że ten curd robiłam w zeszłym roku i tak jakoś się złożyło, że nie umieściłam go na stronie.

Robiąc go w tym roku nadrabiam zaległości bo przepisem na coś co jest pyszne trzeba się dzielić.

Truskawkowy curd jest pyszny i co tu więcej dodawać :)pasuje idealnie do naleśników bądź pancaces.
Zróbcie bo truskawkowy sezon powoli dobiega końca.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne