Truskawkowy curd z naturalną waniliąSkładniki: 300 g zmiksowanych truskawek 1 duże jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z limonki 5 łyżek cukru z naturalną wanilią 1 łyżka masła |
Sposób przygotowania: W garnku łączymy zmiksowane truskawki, sok z limonki, mąkę ziemniaczaną oraz cukier. Gotujemy aż cukier się rozpuści. Roztrzepujemy jajko i wlewamy do musu cały czas mieszając. Zagotowujemy i dodajemy masło - pamiętajcie by cały czas mieszać curd by się nie przypalił. Gorący przelewamy do słoiczka i trzymamy w lodówce do dwóch tygodni. Przyznaję się, że ten curd robiłam w zeszłym roku i tak jakoś się złożyło, że nie umieściłam go na stronie. Robiąc go w tym roku nadrabiam zaległości bo przepisem na coś co jest pyszne trzeba się dzielić. Truskawkowy curd jest pyszny i co tu więcej dodawać :)pasuje idealnie do naleśników bądź pancaces. Zróbcie bo truskawkowy sezon powoli dobiega końca. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne