Gwiazdkowe babeczki mince piesSkładniki: 24 dkg mąki pszennej 60 g margaryny 60 g masła sok z 1 pomarańczy odrobina ekstraktu pomarańczowego szczypta soli nadzienie mincemeat www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00... cukier puder do posypania |
Sposób przygotowania: Mąkę wsypałam do woreczka i dodałam do niej masło pokrojone w kosteczkę i margarynę którą lekko rozgniotłam palcami. Zawinęłam woreczek i wstrząsnęłam kilka razy by mąka oblepiła dokładnie tłuszcz. Wstawiamy teraz to do zamrażalki na 20 minut - zrobiłam to w woreczku gdyż moja miska by się nie zmieściła do zamrażalnika. W miseczce łączymy świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy z solą i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Przekładamy tłuszcz z mąką do miksera i lekko łączymy ucierając pulsacyjnie. Powoli dolewamy zimny sok oraz ekstrakt i ponownie miksujemy tylko chwilę by ciasto się zlepiło. Przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy. Wkładamy do lodówki zawinięte w woreczek na 20 minut by odpoczęło - ja sobie podzieliłam je na dwie porcje. Rozgrzewamy piekarnik do 200'C. Ciasto wałkujemy - ja robię to przez dwa kawałki folii spożywczej - tak na grubość 3 mm i wycinamy krążki którymi wylepiamy formy do babeczek. Łyżeczką nakładamy nadzienie mince pies i lekko je dociskamy. Teraz wycinamy małe gwiazdeczki i układamy je na każdej babeczce. Pieczemy babeczki około 15-20 minut - pilnujecie je bo czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości babeczek. Wyjmujemy upieczone babeczki z piekarnika i od razu wyjmujemy je z foremek. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Te babeczki miałam upiec na Święta Bożego Narodzenia - zrobiłam tyle innych łakoci iż pieczenie ich nie doszło do skutku. Tatter z blogu www.palcelizac.blogspot.com... ogłosiła "Dni kuchni brytyjskiej" i przyznam się Wam miała zrobić coś innego ale niestety choroba pokrzyżowała mi plany. Ale choć jednym przepisem chciałam dołączyć do akcji - wybór był prosty zrobię babeczki z nadzieniem mince pies. Przepis pochodzi z książki "Nigella świątecznie" - wykonanie go jest dziecinnie proste bawiliśmy się świetnie z moim synusiem Amadeuszkiem który pomagał mi robić babeczki. Babeczki są pyszne z nadzieniem lekko kwaśnym a zarazem słodkim. Są takie na raz, z mocno owocowym nadzieniem z posmakiem whisky. "Ce que j'adore dans la cusine anglaise, ce sont vos petits mince-pi - To, za co uwielbiam kuchnię angielską, to te małe babeczki mince pies"* I ja się podpisuję pod tym zdaniem obiema łapkami :) *- cytat z książki [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne