Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami Michael'a Roux'a


Składniki:

1/2 porcji ciasta naleśnikowego
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,16,w,00...
1-2 łyżeczki pisiekanej natki pietruszki

Nadzienie:
około 300-400 g piersi z kurczaka
200 ml wywaru z kurczaka
40 g masła
150 g małych pieczarek, pokrojonych w plasterki
sok z 1/2 cytryny
sól
świeżo zmielony pieprz
4 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
1 porcja sosu mornay www.ewelosa.pl/?przepisy,0,08,w,00...


Sposób przygotowania:

Z piersi kurczaka usuwamy błony i wkładamy do garnka. Zalewamy wywarem i doprowadzamy do wrzenia. zmiejszamy ogień i dusimy przez 10 minut (bulion nie powinien nawet bulgotać). Ostawiamy, żeby mięso ostygło w wywarze.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarkii podsmażamy na średnim ogniu 2-3 minuty. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie posypujemy natką pietruszki. Przekładamy do miski.

Piersi z kurczaka kroimy w paski lub w kostkę, dodajemy do pieczarek. Przekładamy do gorącego sosu mornay, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Do ciasta naleśnikowego dodajemy natkę pietruszki i smażymy cztery naleśniki na patelni o średnicy około 26 cm, troche grubsze niż zwykle.

Na ciepłych talerzach kładziemy po jednym naleśniku, rozkładamy całe nadzienie dając go wiecej po jednej stronie. Składamy naleśniki z dwóch boków tak by powstał rożek.



Przepis pochodzi z książki Michael'a Roux'a "Jajka 130 prostych przepisów".

Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami są przepyszne, całkowicie inne niż te do których jesteśmy przyzwyczajeni. Są leciutkie, mięciutkie.

Całość idelanie do siebie pasuje, gotowany kurczak lekko podsmażone pieczarki, sos mornay - poprostu pyszności:)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne