Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami Michael'a Roux'aSkładniki: 1/2 porcji ciasta naleśnikowego www.ewelosa.pl/?przepisy,0,16,w,00... 1-2 łyżeczki pisiekanej natki pietruszki Nadzienie: około 300-400 g piersi z kurczaka 200 ml wywaru z kurczaka 40 g masła 150 g małych pieczarek, pokrojonych w plasterki sok z 1/2 cytryny sól świeżo zmielony pieprz 4 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki 1 porcja sosu mornay www.ewelosa.pl/?przepisy,0,08,w,00... |
Sposób przygotowania: Z piersi kurczaka usuwamy błony i wkładamy do garnka. Zalewamy wywarem i doprowadzamy do wrzenia. zmiejszamy ogień i dusimy przez 10 minut (bulion nie powinien nawet bulgotać). Ostawiamy, żeby mięso ostygło w wywarze. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarkii podsmażamy na średnim ogniu 2-3 minuty. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie posypujemy natką pietruszki. Przekładamy do miski. Piersi z kurczaka kroimy w paski lub w kostkę, dodajemy do pieczarek. Przekładamy do gorącego sosu mornay, mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Do ciasta naleśnikowego dodajemy natkę pietruszki i smażymy cztery naleśniki na patelni o średnicy około 26 cm, troche grubsze niż zwykle. Na ciepłych talerzach kładziemy po jednym naleśniku, rozkładamy całe nadzienie dając go wiecej po jednej stronie. Składamy naleśniki z dwóch boków tak by powstał rożek. Przepis pochodzi z książki Michael'a Roux'a "Jajka 130 prostych przepisów". Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami są przepyszne, całkowicie inne niż te do których jesteśmy przyzwyczajeni. Są leciutkie, mięciutkie. Całość idelanie do siebie pasuje, gotowany kurczak lekko podsmażone pieczarki, sos mornay - poprostu pyszności:) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne