Wieprzowina z fasolką szparagową


Składniki:

800 g wołowiny - ja zamieniłam mięso i użyłam łopatki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka przyprawy baharat
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,26,w,00...
3 dojrzałe pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego - zamiast popmidorów i koncentratu dodałam pomidory krojone (opakowanie 340g)
sól, pieprz

500 g fasaolki szparagowej - pomieszałam mrożoną zieloną i żółtą
natka pietruszki


Sposób przygotowania:

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.

W garnku rozgrzewamy oliwę, porcjami obsmażamy mięso na średnim ogniu, wyjąć i posolić.
Cebulę oraz czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy pomidory i chwilę razem dusimy.

Mięso wkładamy do garnka i dodajemy tyle gorącej wody, aby zakryła mięso.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa baharat.
Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy niecałą godzinę.

Osobno w osolonej wodzie gotujemy fasolkę - około 5 minut. Odcedzamy i dodajuemy do mięsa 20 minut przed końcem gotowania.
Nakładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.



Gotujemy po arabsku a wszystko za sprawą Malwinki z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com... która organizuje III Festiwal Kuchni Arabskiej.

Robiąc przyprawę baharat wiedziałam, że wykorzystam ją do tego dania. W oryginale jest wołowina ale ja zrobiłam je z wieprzowiną ale gdy macie ochotę to zróbcie wołowinę z fasolką szparagową.

Zamieniłam też świeże pomidory na takie krojone z kartonika bo wiadomo jak świeże smakuja o tej porze;) a tutaj są istotnym składnikiem dania.

Wieprzowina z fasolką szparagową wyszła genialnie pyszna. Pachnąca przyprawą cynamonem, aromatyczna i wyśmienita.
Podałam ją z kuskusem wymieszanym pół na pół z bulgurem.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia orientalna - przepisy na mezze, tajine i wiele innych" (autorstwa: E.Dopp, Ch.Willrich, J. Rebbe).


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne