Wieprzowina z fasolką szparagowąSkładniki: 800 g wołowiny - ja zamieniłam mięso i użyłam łopatki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka przyprawy baharat www.ewelosa.pl/?przepisy,0,26,w,00... 3 dojrzałe pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego - zamiast popmidorów i koncentratu dodałam pomidory krojone (opakowanie 340g) sól, pieprz 500 g fasaolki szparagowej - pomieszałam mrożoną zieloną i żółtą natka pietruszki |
Sposób przygotowania: Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, porcjami obsmażamy mięso na średnim ogniu, wyjąć i posolić. Cebulę oraz czosnek podsmażamy na patelni. Dodajemy pomidory i chwilę razem dusimy. Mięso wkładamy do garnka i dodajemy tyle gorącej wody, aby zakryła mięso. Całość doprawiamy solą, pieprzem i przyprawa baharat. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy niecałą godzinę. Osobno w osolonej wodzie gotujemy fasolkę - około 5 minut. Odcedzamy i dodajuemy do mięsa 20 minut przed końcem gotowania. Nakładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Gotujemy po arabsku a wszystko za sprawą Malwinki z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com... która organizuje III Festiwal Kuchni Arabskiej. Robiąc przyprawę baharat wiedziałam, że wykorzystam ją do tego dania. W oryginale jest wołowina ale ja zrobiłam je z wieprzowiną ale gdy macie ochotę to zróbcie wołowinę z fasolką szparagową. Zamieniłam też świeże pomidory na takie krojone z kartonika bo wiadomo jak świeże smakuja o tej porze;) a tutaj są istotnym składnikiem dania. Wieprzowina z fasolką szparagową wyszła genialnie pyszna. Pachnąca przyprawą cynamonem, aromatyczna i wyśmienita. Podałam ją z kuskusem wymieszanym pół na pół z bulgurem. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia orientalna - przepisy na mezze, tajine i wiele innych" (autorstwa: E.Dopp, Ch.Willrich, J. Rebbe). [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne