przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim Weekendowa Cukiernia Maj

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

450 g ciasta francuskiego
180 g mąki
100 g masła
130 g cukru
1 jajko
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
350 g soku pomarańczowego
750 g rabarbaru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
400 g śmietany kremówki
2 opakowania zagęstnika do śmietany – ja używam śmietan fixa


Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie dzielimy na dwie takie same porcje.
Jedną połowę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i pieczemy 12-15 minut w 200’C.

Mąkę mieszamy z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem, szczyptą soli. Zagniatamy kruszonkę.

Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Proszek budyniowy mieszamy z 50 ml soku.
Resztę soku i cukru gotujemy z rabarbarem przez około 7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z budyniem. Mieszamy chwilę aż się nam masa zagotuje a następnie studzimy.

Masę rabarbarową rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Schładzamy w lodówce.

Drugą surową część ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 200’C. Studzimy i kroimy na 12 porcji – ja radziłabym pokroić ciasto przed pieczeniem.

Kremówkę ubijamy z śmietan fixem – możecie dodać 2 łyżki cukru pudru. Wykładamy na rabarbar i przykrywamy blatem z kruszonką. Całość posypujemy cukrem pudrem.



Powiem Wam chciałam zaproponować ciasto z truskawkami ale mamy teraz rabarbar więc proponuję ciasto właśnie z nim.

Przepis pochodzi z jakiejś gazety ale niestety nie wiem jakiej gdyż mam wycięty tylko kawałek z ciastem.

Zapraszam do wspólnego pieczenia.

24 maj - upiekłam i ja ciasto z rabarbarem. Pyszne, lekko kwaśne - po prostu wyborne.
Tylko następnym razem muszę pamiętać o pokrojeniu przed pieczeniem góry ciasta :)

Moje ciasto z rabarbarem na cieście francuskim zgłaszam do akcji "Rabarbarowe wypieki" które organizują Beata i Olcik"




Przepis dodał(a) ewelosa


2010.05.01 margot
 
O ja się na to piszę.

Upiekę, bo bardzo mi się podoba przepis, oj bardzo.
2010.05.01 Majana
 
Podoba mi sie jeden i drugi przepisik, muszę się zastanowić:)

Mam nadzieje, że któreś ciasto uda mi się upiec.
Pozdrawiam Ewelosko:)
2010.05.01 Tilianara
 
Podobają mi się obie propozycje, sama nie wiem którą wybrać, więc pewnie obie upiekę :)
2010.05.01 Pela
 
Jeszcze nie robiłam ciasta francuskiego z rabarbarem, więc pewnie pora spróbować.
2010.05.05 atina
 
Jeszcze nie wiem na który przepis się zdecyduje, bo oba pysznie wyglądają:)
2010.05.05 ewelosa
 
Margot cieszy mnie to ogromnie :)

Majanko fajnie by było gdybyś dołączyła :)

Tilianarko i ja sądzę, że to jest najlepsza opcja - upiec oba ciasta :)

Peluś i Atinko witajcie w mych skronmych progach - cieszę się bardzo, że w końcu do mnie dotarłyście. Rozgoście się i czujcie jak u siebie w domu :)
2010.05.05 Majana
 
Ewelosko, jaki jest do Ciebie mail?
2010.05.28 edysia79
 
A wiesz, że ja mam ten przepis z gazety wycięty?
I już dwa lata czeka na wypróbowanie i w tym roku miałam mocne postanowienie że w końcu to ciasto zrobię.

Nie wiem, czy zdążę jeszcze w maju, ale mu nie odpuszczę ;)
2010.05.28 ewelosa
 
Edysiu79 witaj w mych progach :)
Myślę, że zdążysz :) nie odpuszczaj bo ciasto jest pyszne :)
2010.05.31 margot
 
wodzę ,że twoje wygląda tak samo jak wyglądało moje :D
pyszne było
2010.05.31 atina
 
Wygląda przepysznie!
2010.06.04 polka
 
śliczne :)
Dziękuję za wspaniałe przepisy Ewelinko :)
2010.06.07 ewelosa
 
Margot :)

Atinko dziękuje kochana :)

Poleczko to dla mnie był zaszczyt poprowadzić Cukiernię :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 11

Copyright © 2008 ewelosa.pl