przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Rainbow cake - tort w kolorach tęczy

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

Ciasto - sześć blatów:
226 g masła
220 g cukru
5 białek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
355 g mleka

Krem:
900 ml śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru z naturalną wanilią zmielonego na cukier puder
2 łyżki ekstraktu cytrynowego

Produkty powinny być w temperaturze pokojowej.


Sposób przygotowania:

Miksujemy masło na gładką, puszysta masę. Stopniowo po łyżce dodajemy cukier i cały czas miksujemy.
Dodajemy po jednym białku, miksujemy aż całkoiwcie połączy się z masą i dopiero wtedy dodajemy następne. Wlewamy ekstrakt waniliowy.

Przesiewamy do miski mąkę, sól i proszek do pieczenia.

Do masy maślanej dodajemy na przemian mleko i mąkę, miksując by składniki się połączyły.

Teraz musimy zważyć ciasto a otryzmany wynik dzielimy na sześć. Każdą porcję ciasta przelewamy do miseczki i dodajemy barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Mieszamy by ciasto się równomiernie zabrawiło.

Ja miałam dwie tortownice o średnicy 210mm i piekłam ciasto na trzy razy.
Przygotowałam sobie okręgi z papieru do pieczenia na spód i wylewałam kolejno po dwa kolory ciasta. Pozostałe kolory ciasta czekały w miseczkach i nic się z nimi nie stało. ( możecie też piec je w aluminiowych foremkach o średnicy 210-230 mm).

Wkładamy blaty do piekarnika nagrzanego do temperatury 190'C i piecezmy 15-20 minut. Ja piekłam 15 minut do suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy cukier waniliowy i ekstrakt cytrynowy. Dodajemy serek marscapone i dokładnie mieszamy.

Ciasto jest wilgotne więc nie trzeba go nasączać.
Na sam spód układamy fioletowy blat - ja układałam na spodzie od większej tortownicy bo z paterą tort by mi nie wszedł do lodówki ;) - i smarujemy masą śmietanową. Następnie kładziemy niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony - przekładając kremem za każdym razem.
Nakładajcie kremu dość sporo - mi go zostało a nakładałam wg. mnie go dużo, wsiąkł w blaty, warstwy kremu mogły by być większe.

Boki i wierzch tortu też smarujemy kremem. Cały tort wkładamy do lodówki na miniumum 3-4 godziny.



Wczoraj Mój Synuś Amadeusz skończył 9 lat - ahh ależ ten czas szybko leci;)

Synku życzę Ci abyś był szczęśliwym i dobrym człowiekiem :*



Rainbow cake to tort niespodzianka właśnie dla Niego :)

Niepozorny biały tort bez zbędnych detali w formie ozdób ale po ukrojeniu goście doznali niemałego szoku :D

Okrzyków zachwytu i zaskoczenia nie było końca :)

Piekąc rainbow cake skorzystałam z przepisu Dorotki z bloga www.moejwypieki.com...


Przepis dodał(a) ewelosa


2013.04.12 jolantaszyndlar
 
Ewelosko wszystiego najlepszego dla Amadiego:) ....miał naprawde fantastyczny tort:). Brawa dla Ciebie za ten wypiek:) buźka
2013.04.21 Panna Malwinna
 
Kochana, wszystkiego najlepszego dla synka!

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 8

Copyright © 2008 ewelosa.pl