przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Foccacia dyniowa z karmelizwaną czewoną cebulą

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Foccacia dyniowa z karmelizwaną czewoną cebulą

Składniki:

Foccacia dyniowa z karmelizwaną czewoną cebulą 425 g mąki pszennej T650 - 100g możecie
zastąpić mąką razową
150 g dyniowego puree - u mnie z dyni hokkaido
15 g świeżych drożdży
250 ml letniej wody - ja z rozmachu dałam mleko
1,5 łyżeczki soli
5-6 łyżek oliwy + dodatkowo oliwa do formowania i polania ciasta
1/2 łyżeczki suszonego oregano karmelizowana czerwona cebula
fleur de sel


Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z solą, oliwą oraz puree dyniowym. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na chwilę by się "ruszyły".

Mleko z drożdżami wlewamy je do mąki, wyrabiamy dość luźne ale gładkie i elastyczne ciasto - gdyby bardzo się kleiło to posmarujcie dłonie oliwą. Moje ciasto się nie kleiło za bardzo.
Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę by podwoiło objętość.

Po tym czasie przekładamy wyrośnięte ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (o wymiarach 230x330 mm) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 220'C. W wyrośniętym cieście robimy zagłębienia i nakładamy karmelizowaną czerwoną cebulę lekko ją wciskając. 2-3 łyżki oliwy mieszamy z oregano i spryskujemy foccacię.

Posypujemy foccacię fleur de sel i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20-30 minut.

Grubszą foccacię pieczemy ciut dłużej a cieńszą krócej - gdyby wierzch nam się rumienił zbyt szybko to należy przykryć ją folią aluminiową.
Po upieczeniu ponownie skrapiamy foccacię oliwą.



Dobrze jest mieć w życiu takie osoby dzięki którym możemy poznawać nowe smaki i te osoby są dla nas inspiracją i siłą napędową - jeżeli chodzi o dynię taką osoba jest dla mnie Beatka która pisze wspaniałego bloga www.beawkuchni.com.

Beatko ten wpis dedykuję Tobie, to Twoja foccacia dyniowa która mnie urzekła gdy tylko ją zobaczyłam. Wiedziałam, że muszę ją zrobić - nie ważne było to, że czasu brak.

Powiem Wam ta foccacia jest przepyszna, mięciutka i taka słoneczna.
Zajadałam się nią z koleżanką Agą popijając do tego różowe winko ;)
Aga stwierdziła, że to jest pyszne i była lekko zdziwiona, że tam jest dynia mówiąc:
- hmmm a wcale jej nie czuć haha.

Beatko chapeau bas.

A foccacię dyniową z karmelizowaną czerwoną cebulę zgłaszam do akcji "Festiwal dyni" który organizuje właśnie Beatka


Przepis dodał(a) ewelosa


2013.10.31 jolantaszyndlar
 
Foccacia dyniowa z karmelizwaną czewoną cebulą Blog Beatki jest niesamowity .... i tak na nim dyniowo:). Foccaci jeszcze nie piekłam, ale wiem, z ena pewno mi zasmakuje:) jak wszystko co drozdżowe:) buziaki

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 87,   ostatnio zarejestrowana(y): Berni,   on-line: 4

Copyright © 2008 ewelosa.pl