przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Tajwańskie bułeczki z patelni

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

Ciasto:
5 szklanek mąki,
1 łyżeczka drożdży instant
ok. 2 szklanki wody
szczypta soli

Nadzienie:
600 g mielonej chudej wieprzowiny
1 szklanka kapusty pekińskiej
1 szklanka posiekanej cebuli (najlepiej szalotki)
1/2 szklanki posiekanego szczypiorku,
1 łyżeczka startego lub drobno posiekanego imbiru
1 łyżeczka soli
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1/3 łyżeczki cukru
świeżo zmielony pieprz

2 szkalnki wody
4-6 łyżeczek mąki
2 łyżeczki octu


Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Wlewamy powoli ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak by było gładkie i elastyczne, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Kapustę posypujemy solą i odstawiamy.

Do mięsa dodajemy cebulę, imbir, wino, sos sojowy, cukier, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy i dzielimy mięso na dwie części.

Do jednej części dodajemy szczypiorek a do drugiej odciśniętą kapustę. Mieszamy dokładnie.

Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Formujemy wałeczek i kroimy na równe części - powinno Wam wyjść około 10 porcji z połowy ciasta.

Z każdej porci ciasta formujemy kulkę i wałkujemy tak by na środku ciasto było grubsze a na brezgach cieńsze.
Na śropdek nakładamy nadzienie, zlepiamy formując sakiewkę.

Rozgrzewamy patelnią z nieprzywierającym dnem wlewając na nią łyżkę oleju. Układamy bułeczki jedną przy drugiej - u mnie na raz wchodzi na patelnię 10 bułeczek więc były robione na dwa razy.

Szklankę wody mieszamy z 2-3 łyżeczkami mąki oraz łyżeczką octu - szybkim ruchem wlewamy na patelnię z bułeczkami.
Wodą powinna sięgać co najmniej do połowy wysokości bułeczek.

Patelnię przykrywamy pokrywką i gotujemy aż cała woda wyparuje a bułeczki się zarumienią od spodu.

Przekładamy bułeczki go góry nogami na talerz - ja je jadłam z słodko-ostrym sosem.



Bułeczki te robiłam już kilka razy a przepis pochodzi od Komarki która prowadzi bloga www.everycakeyoubake.blogspot.com.

Są pyszne i na ciepło i na zimno wyglądają na parcochłonne ale robi sie je szybciutko.

Są inne niż wszytskie bułeczki jakie do tej pory jadłam, ciasto na zewnątrz jest lekko gumowane ale przepyszne, mięsny farsz przypomina mmi smak nadzienia do sprring rollsów.

Zapieczony dół przjemnie chrupie i wspaniale współgra z górą która jest taka jakby gotowana na parze.

Zróbcie i przenieście się do Azji :)


Przepis dodał(a) ewelosa


2012.06.18 jolantaszyndlar
 
pierwszy raz o takich słyszę:) są niesamowite:) buziaka zasyłam:)
2012.06.25 ewelosa
 
Jolu ja jestem nimi oczarowana są przepyszne :)

pozdrowionka Kochana :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 13

Copyright © 2008 ewelosa.pl