przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Focaccia z suszonymi pomidorami i oliwą truflową

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Focaccia z suszonymi pomidorami i oliwą truflową

Składniki:

Focaccia z suszonymi pomidorami i oliwą truflową 25 dkg ugotowanych ziemniaków
30 dkg mąki pszennej
30 dkg mąki lubella do ciast drożdzowych
20 g świeżych drożdzy
300-400 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy truflowej
1 łyżeczka cukru
2 łyżki suszonych pomidorów


Sposób przygotowania:

W miseczce rozcieramy drożdze z cukrem, dodajemy 2 łyżki ciepłej wody. Zostawiamy na 10-15 minut aż zaczną bąbelkować.

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski miksera w której mamy mąkę z solą i suszonymi pomidorami. Ja chwilę czekałam, aż ziemniaki lekko przestygną.

Miksujemy ciasto i powoli wlewamy drożdze, oliwę i wodę - Liska radzi by dolewać stopniowo wody gdyż ziemniaki mają różną wilgotność. Nasze ciasto ma mieć raczej lużne.

Przykrywamy ciasto i zostawiamy na 1,5-2 godziny do podwojenia objętości.

Po tym czasie smarujemy pędzelkiem balchę - ja piekłam na okragłej formie do pizzy o średnicy 32 cm - i wykładamy na nią ciasto. Rozprowadzamy je w miarę równomiernie i lekko smarujemy oliwą z wierzchu. Robimy też palcem wgłębienia.

Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180'C i wkładamy focaccię. Pieczemy 30-40 minut do lekkiego zbrązowienia.

Liska radzi by przed krojeniem focaccię lekko ostudzić wtedy lepiej się kroi.



Focaccia ależ to ładnie brzmi. Wstyd się przyznać ale w życiu jej nie piekłam - zresztą jest takich rzeczy tysiące.

Zobaczyłam ją u Liski na blogu www.pracowniawypiekow.blogspot.com... - wyglądała rewelacyjnie, tak dostojnie.

Postanowiłam ją zaprosić do siebie do domu. Na początku jakby się trochę krępowała bo miejsce dla niej nowe i nie wiadomo jak to będzie.

Ale później jak zobaczyła jak ją uroczyście przyjełam wyglądała na zadowoloną - pięknie urosła by pokazać całą swoją krasę.

Sądzę, że chyba jej u mnie dobrze - zresztą cała moja rodzina pokochała ją miłością bezgraniczną. A ja sie nią delektowałam tak jak podpowiadała Liska w doborowym towarzystwie oliwy z oliwek i octu balsamicznego.

Mój synuś stwierdził, że ten chlebek to przepis na szóstkę.



Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl