przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Drożdzowa szachownica Weekendowa Piekarnia 59

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

30 g drożdży
5 łyżek cukru
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
szczypta soli
1,5 szklanki mąki + 3 łyżki
3 łyżki kakao
6 łyżek śmietanki kremówki


Sposób przygotowania:

Drożdże mieszamy z łyżką cukru - ja odstawiłam na chwile do rozpuszczenia się drożdzy. Dodajemy mleko oraz pozostały cukier, jajko i sól. Dokładnie mieszamy.

Do miski miksera przesiewamy mąkę i wlewamy do niej płynne składniki. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut.
Dzielimy na dwie części - do jednej dodajemy 3 łyżki kakao rozmieszane z 3 łyżkami kremówki a do drugiej 3 łyżki mąki i 3 łyżki śmietanki kremówki. Wyrabiamy ponownie.

Przykrywamy oba ciasta ściereczką i odsatawiamy na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Dzielimy jasne i ciemne ciasto na taką samą ilośc porcji - u mnie wyszło po 10 porcji.
Ja formowałam wałeczki i zwijałam jasny z ciemnym robiąc z nich bułeczki. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieceznia.
Ale można też zrobić tak jak poleca Andzia - formować kuleczki i układać je naprzemiennie w wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą małej formie.

Przykrywamy bułeczki i odstawiamy ponownie do wyrastania na około 45 minut.

Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy przez około 20-25 minut.



Kolejną Weekendową Piekarnię poprowadziła Andzia z blogu http://wwwpysznejedzonko.blox.pl... i zaproponowała szachownicę drożdzową.

Ja lekko zmieniłam efekt wykończenia i tak powstały moje czarno-białe ślimaczko-bułeczki.

Tylko dodałam dodatkowo do jasnego ciasta makę i kremówkę - zresztą bardzo się ucieszyłam gdy przeczytałam, iż Margotka tak radziła. Nie jest ze mnie taka zła piekarka skoro sama też na to wpadłam :)

A co do bułeczek są bardzo smaczne - szkoda tylko, że wyszło mi ich tylko 10 bo już ich nie ma :(
Ciasto jest łatwe w obróbce i formowaniu, ładnie wyrasta. Minimum pracy a efekt wspaniały.
Andziu dziękuję za przepis a Margot - standarcik :) dzięks za Piekarnię.


Przepis dodał(a) ewelosa


2010.01.22 margot
 
Ewelosa, aj jakie ładne, śliczne te plecione w dwóch kolorach bułeczki.

Świetny pomysł miałaś :)
2010.01.26 andzia-35
 
Eweloso, super pomysł z tymi bułeczkami!!! Są śliczne!!!

Bardzo się cieszę, że smakowały:)

Pozdrawiam cieplutko!
2010.02.03 Majana
 
Jaki świetny pomysł miałaś na bułeczki! Bardzo mi się podobają!:)

Pozdrawiam mocno!:)
2010.02.03 ewelosa
 
Majanko :) a tak sobie wymysliłam, że je zaplotę razem.

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl