przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb owsiany Piekarnia po godzinach 2

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb owsiany Piekarnia po godzinach 2

Składniki:

Chleb owsiany Piekarnia po godzinach 2 375 g białej pszennej mąki chlebowej - dałam 200 g manitoby i 175 g mąki pszennej 600
125 g mąki pszennej razowej
83 g płatków owsianych
313 g wody o temperaturze 24'C
50 g mleka
33 g płynnego miodu
33 g oleju roślinnego
11 g soli
1 1/2 łyżeczki drożdży instant - dałam 13 g świeżych drożdzy


Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy na 20 minut. Gdy zmiekną na tyle, że dadzą się rozgnieść w palcach dodajemy do nich pozostałe składniki.
Zagniatamy średnio lużne ciasto.

Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 45 minut na kuchennym stole. Następnie wstawiamy na noc do lodówki i w ciągu kilku pierwszych godzin kilkakronie odgazowujemy.

Nastęonego dnia po ogrzaniu w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny formujemy chleb. Układamy złączeniem do góry w koszyku rozrostowym.
Można też uformować bułeczki odstawiając je na 20 minut a następnie posmarować wodą i obtoczyć w płatkach owsianych. Ja chleba nie smarowałam dodatkowo wodą i nie posypałam płatkami - przyznam się zapomniałam. Odstawiamy do ponownej fermentacji na 1-1,5 godziny - u mnie trwało to 1,5 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 240'C. Wkładamy chleb na 15 minut po czym zmiejszamy temperaturę do 220'C i dopiekamy 25-35 minut.



Od tego roku ruszyła nowa wspaniała Piekarnia po godzinach - www.piekarniapogodzinach.blogspot.... .
Prowadzą ja wspólnie Polka, Margotka i Tatter.

Od niedawna zaczełam swoją przygodę z domowym wypiekiem pieczywa i każda forma dokształcania się jest dla mnie bezcenna.
Niestety pierwsze pieczenie pod oczami Mistrzyń nie doszło do skutku gdyż byłam chora ale za drugie zabrałam się z wielką ochotą.

Chleb wyszedł bardzo smaczny, idealnie słony i nie wiem dlaczego ale miał lekko miękką skórkę.

Co do samego ciasta w formowaniu go nie miałam żadnego kłopotu, wyrastało ładnie i w lodówce i w koszu rozrostowym oraz bardzo ładnie trzymało nadany mu kaształt podczas pieczenia.

Dziewczyny Dzięki :)





Przepis dodał(a) ewelosa


2010.02.03 margot
 
Chleb owsiany Piekarnia po godzinach 2 Ale udana wersja, bardzo zgrabny bochenek i widać, że bardzo smaczny.
2010.02.03 Majana
 
Chleb owsiany Piekarnia po godzinach 2 Piękny chlebek Ewelko! Bardzo mi się podoba !:)

Pozdrawiam:)
2010.02.03 ewelosa
 
Chleb owsiany Piekarnia po godzinach 2 Margotko dziekuję - takie pochwały z Twojej strony działaja na mnie bardzo mobilizująco :)

Majanko dziękuję bardzo za miłe słowa:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 3

Copyright © 2008 ewelosa.pl