przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb na zakwasie z ziarnami (Seeded Multigrain Sourdough) Piekarnia po Godzinach 6

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb na zakwasie z ziarnami (Seeded Multigrain Sourdough) Piekarnia po Godzinach 6

Składniki:

Chleb na zakwasie z ziarnami (Seeded Multigrain Sourdough) Piekarnia po Godzinach 6 Namaczanka:
100 g mieszanych ziaren - ja dałam mak, siemię laniane, biały sezam, słonecznik
35 g płatków owsianych
86 g wody

Ciasto chlebowe:
240 g mąki pszennej chlebowej
94 g mąki pszennej chlebowej razowej
41 g mąki żytniej
227 g wody
170 g aktywnego zakwasu żytniego (100% hydracji)
9.5 g soli
namaczanka


Sposób przygotowania:

Składniki namaczanki łaczymy w miseczce i odstawiamy na pół godziny.
W misce mieszamy wszytskie rodzaje mąki, wodę i zakwas. Mikujemy mikserem na niskich obrotach lub ręcznie do połączenia się składników. Przykrywamy i zostawiamy na 30 minut - autoliza.

Dodajemy sól i ponownie miksujemy na małych obrotach a jeśli jest taka potrzeba można dodać trochę wody - ciasto ma być średnio ścisłe.
Po około minutcie dodajemy namaczankę i jeszcze raz miksujemy.

Ciasto wyjmujemy na lekko naoliwiony blat, przykrywamy i zostawiamy na 2,5 godziny składając ciasto po pierwszych 50 minutach i drugi raz po 100 minutach.

Blat lekko posypujemy mąką, przekładamy na nią ciasto, dzielimy na dwie części. Z każdej części formujemy kulę i zostawiamy do odpoczynku na 30 minut.
Po tym czasie formujemy bochenki i wkładamy je do koszy złączeniami do góry. Odstawiamy do wyrastania na 2-2,5 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 250'C i przygotowujemy spryskiwacz z wodą.
Wyrośnięty bochenek zsuwamy na łopatę, szybko nacinamy wzdłuż i zsuwamy na kamień.
Po włożeniu chleba do pieca zmniejszamy jego temperaturę do 230'C.
Pieczemy przez 8 minut z parą, kolejne 20 minut bez pary.
Na ostatnie 10 minut wyłączamy piec, uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim chleb.
Studzimy na kratce do pieczywa.



Kolejny chleb zaproponowany przez grupę MTP :) które prowadzą Piekarnię po Godzinach zapowiadał się bardzo smacznie.

Pierwszy raz udało mi się skorzystać z podłużnego koszyka i chleb mi się do niego nie przykleił za mocno.

Bardzo lubimy chleby z ziarnami i napewno jeszcze nie raz go upiekę.


Przepis dodał(a) ewelosa


2010.03.31 Majana
 
Chleb na zakwasie z ziarnami (Seeded Multigrain Sourdough) Piekarnia po Godzinach 6 Mniam,mniam, pyszny chlebek Ci wyszedł Ewelko!:) A ja jakoś nie miałam ostatnio nastroju na chlebki. No cóż, może następnym razem.
Pozdrawiam:)
2010.04.03 kabamaiga
 
Chleb na zakwasie z ziarnami (Seeded Multigrain Sourdough) Piekarnia po Godzinach 6 A ja go jeszcze nie zrobiłam :(

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 4

Copyright © 2008 ewelosa.pl