przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb wiejski - Country bread Weekendowa Piekarnia 69

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb wiejski - Country bread   Weekendowa Piekarnia 69

Składniki:

Chleb wiejski - Country bread   Weekendowa Piekarnia 69 Zaczyn:
454 g mąki pszennej chlebowej
284 g wody
1/2 łyżki soli
1/8 łyżeczki drożdży instant lub 1,2 g drożdży świeżych

Ciasto chlebowe:
454 g mąki pszennej chlebowej
360 g wody
1/2 łyżki soli
1/2 łyżeczki drożdży instant lub 5 g drożdży świeżych
cały zaczyn


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy zaczyn: rozpuszczamy drożdze w wodzie. Dodajemy mąkę i sól - mieszamy na gładką masę.

Ciasto będzie miało 60% hydracji i będzie dość gęste. Gdyby wydawało się mocno za suche, tj. trudno byłoby je wyrobić, można delikatnie dolać wody.

Przykrywamy miskę z zaczynem folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Gotowy zaczyn będzie wyrośnięty i zaczynający dopiero się lekko zapadać.

Mieszamy około 3 minuty mikserem na małych obrotach wszystkie składniki ciasta chlebowego - bez zaczynu. Gdy składniki zaczną się łączyć na jednolitą masę, dodajemy zaczyn porwany na kawałki. Jeśli będzie to konieczne, można dodać trochę wody lub mąki.

Ciasto wyrabiamy dalej na wyższych obrotach miksera przez około 2 i 1/2 minuty lub ręcznie.
Ciasto powinno być średnio luźne, elastyczne, gluten średnio rozwinięty.

Przekładamy do natłuszczonej miski do wyrośnięcia na około 2 1/2 godziny - składamy dwukrotnie co 50 minut.

Gdy ciasto nam wyrośnie dzielimy na dwie części. Formujemy kule, przykrywamy folią i odstawiamy by ciasto odpoczeło 10-20 minut.

Po tym czasie formujemy właściwe, okrągłe bądż owalne chleby. Układamy w koszykach i nakrywamy folią - ja zrobiłam bułeczki.

Chleb odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 1/4 - 1 1/2 godziny. M oje bułeczki wyrastały godzinę.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230'C z parą przez około 35 minut - moje bułeczki piekły się 25 minut.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Ptasia z blogu www.cosniecos.blox.pl.
Zaproponowała nam chleb J. Hamelmana - wiedziałam, że będzie pyszny.

Ale pojawił sie mały problem - ja akurat miałam świeżo dokarmiony zakwas a w przepisie były użyte drożdze.
To nic zrobiłam chleb Tatter z piwem na zakwasie - a z przepisu Ptasi upiekłam bułeczki.

Zrobiłam bułeczki z połowy porcji, ciasto łatwe w obróbce i łatwe w formowaniu.

Bułeczki wyszły bardzo puszyste i bardzo smakują mojemu synkowi Amadeuszkowi. Właśnie zajada jedną popijając ją koktajlem z jagodami :)

Dziewczyny Tiluś i Gospodarna Narzeczono dziękuję za opiekę nad Piekarnią a Ptyasi za wspaniały przepis.






Przepis dodał(a) ewelosa


2010.04.09 Tilianara
 
Chleb wiejski - Country bread   Weekendowa Piekarnia 69 Szybka jesteś i jakie śliczne bułeczki zrobiłaś :)

Ja swojemu Ukochanemu też obiecałam bułeczki :)

Cieszę się, że piekłaś :)
2010.04.09 Majana
 
Chleb wiejski - Country bread   Weekendowa Piekarnia 69 Sliczne te bułeczki Ewelko!:))

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 3

Copyright © 2008 ewelosa.pl