przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Barm bread - chleb na piwnym zakwasie

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Barm bread - chleb na piwnym zakwasie

Składniki:

Barm bread - chleb na piwnym zakwasie Zaczyn:
250g piwa lub piwa ale
50 g białej pszennej mąki chlebowej
4 łyżeczki zakwasu żytniego razowego

Ciasto właściwe:
150 g zaczynu
250 g wody o temperaturze 22'C
500 g białej pszennej maki chlebowej
1 1/2 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

Piwo wlewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury 70'C. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając trzepaczka wsypujemy mąkę - w zaczynie nie ma byc grudek.

Do ostudzonego piwnego zaczynu dodajemy zakwas , ponownie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do fermentacji na około 16 godzin. Po tym czasie, na powierzchni zaczynu pojawiło sie mnóstwo małych pęcherzyków a płyn pachniał przyjemnie drożdzowo i był bardzo wodnisty.

Następnego dnia wszystkie skladniki łączymy w misce i zagniatamy gładkie ciasto.
Odstawiamy do wyrośniecia na 2 i 1/4 godziny. W tym czasie składamy ciasto dwukrotnie, co 45 minut.

Wyrośniete ciasto przekładamy na stól lekko je odgazowując i rozciągamy je na kształt prostokąta. Następnie robimy z niego kule i zostawiamy na 10 minut by odpoczeło.

Teraz formujemy okrągły bochenek i złączeniem w górę układamy w koszyku. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny.

Pieczemy z parą w piecu rozgrzanym do 260'C przez 10 minut. Następnie zmniejszamy tempraturę do 220'C i pieczemy jeszcze 35 minut bez pary.
Studzimy na kratce.



Przepis na ten chleb pochodzi z książki " The Handmade Loaf" i jest autorstwa Dana Leparda. Ja natomiast zobaczyłam go u Tatter z blogu www.piekarniatatter.blogspot.com.

Zaintrygowało mnie piwo dodane do zaczynu - więc czym prędzej przystapiłam do przygotowania piwnego zaczynu. Pachniał bardzo zachęcająco.

Ciasto nie sprawiało mi wcale kłopotu, ładnie wyrastało i się formowało.
Ale najbardziej jestem dumna z nacięć bo właściwie pierwszy raz mi chyba wyszły w miarę takie jakie powinny być.




Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl