przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb pełnoziarnisty 100% Weekendowa Piekarnia 72

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb pełnoziarnisty 100% Weekendowa Piekarnia 72

Składniki:

Chleb pełnoziarnisty 100% Weekendowa Piekarnia 72 Zaczyn:
80 g mąki pszennej razowej
60 g wody
20 g dość gęstego, aktywnego żytniego zakwasu

Namoczka:
18 g siemienia lnianego
18 g ziaren słonecznika
18 g białego sezamu
19 g płatków owsianych górskich
40 g wody

Ciasto chlebowe:
260 g mąki pszennej razowej 1850
100 g mąki żytniej razowej 2000
40 g mąki żytniej sitkowej - dałam żurkową 1400
280 g wody
9 g soli
3-4 g świeżych drożdży
zaczyn
namoczka



Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu łączymy z misce, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Składniki namoczki wsypujemy do miseczki, zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej dwie godziny - u mnie stało tyle co zaczyn.

Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki - bez namoczki - i wyrabiamy 3-4 minuty. Teraz dodajemy namoczke i wyrabiamy kolejne 3-4 minuty. Ciasto było dość lepkie.

Formujemy z ciasta kule i odstawiamy na 90 minut do fermentacji w temperaturze 25-27'C. Ciasta nie składamy.

Formujemy kulę i dajemy ciastu odpocząć pół godziny. Rozpłaszczamy ciasto i formujemy podłużny bochenek.

Przekładamy do kosza wysypanego mąką lub semoliną na godzinę do wyrastania.

Piekarnik nagrzewamy do 240'C. Chleb nacinamy i pieczemy z parą przez 30-35 minut.

Ja za radą Gospodarnej Narzeczonej obniżałam co 10 minut temperaturę o 10'C. Upieczony chleb studzimy na kratce.



Gospodarzem tego wydania Weekendowej Piekarni jest Sztuknik z Dzielnej który prowadzi blog www.elkomendasz.blogspot.com.
Jakie było moje zdziwienie gdy zobaczyłam czego blog dotyczy :) - podziwiam za pracę i pasję :)

Chleb pochodzi z książki Michalel Suasa i jest to jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie do tej pory jadłam. Z masełkiem smakuje bajecznie :)

Szkutniku z Dzielnej dziękuję za ten wspaniały przepis i sądzę, że Twoje łódki są tak dobre jak ten chleb.





Przepis dodał(a) ewelosa


2010.05.06 kabamaiga
 
Chleb pełnoziarnisty 100% Weekendowa Piekarnia 72 Ewelosko ja też dzisiaj go piekłam. Jest cudny.

Mam nadzieję, że jutro uda mi się go pokazać.

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 3

Copyright © 2008 ewelosa.pl