praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
New York Deli Rye Piekarnia po Godzinach 8
Składniki:
Sponge: 200 g dojrzałego zakwasu żytniego 127 g maki żytniej ja użyłam żytniej razowej 2000 115 g letniej wody 200 g posiekanej cebulki 2 łyżki oliwy z oliwek Ciasto właściwe: 452 g białej maki pszennej wysokoglutenowej - ja dałam chlebową 127g białej maki żytniej - ja użyłam 100g maki ztniej 720 i 27 g mąki żytniej 2000 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży instant - ja dałam 18 g świeżych drożdzy 2 łyżki nasion kminku - nie dałam 2 łyżki oleju roślinnego 230 g maślanki 60-115 g wody o temperaturze pokojowej trochę semoliny do podsypania 1 białko jaja ubite na pianę |
Sposób przygotowania:
W misce łączymy ze sobą zakwas, mąkę i wodę za składników na sponge. Posiekaną cebulkę smażymy na oliwie. Lekko studzimy i dodajemy do zaczynu. Przykrywamy i odstawiamy na 4 godziny do fermentacji - zakwas ma się spienić i bąblować. Po tym czasie miskę z zakwasem wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy zaczyn z lodówki godzinę przed planowanym zarabianiem chleba. Do dużej miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól, drożdże - gdy używamy świeżych drożdzy to rozpuszczamy je w 60 g wody, ocieplony starter, olej i maślankę. Mieszamy, aż utworzy się kula, dodając tylko tyle wody (ok 60g) ile potrzeba, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły, a otrzymana masa była miękka. Ja dodałam wodę z rozpusczonymi drożdzami. Przykrywamy ciasto i zostawiamy na 5-10 minut, aby gluten odpoczął. Następnie zagniatamy koljene 6 minut. Dobrze wyrobione ciasto umieszczamy w naoliwionej misce i zostawiamy do przefermentowania na 1 1/2 - 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na dwie części - z jednej formujemy batard, a drugą zwijamy i przekładamy do foremki chlebowej. Ja nie dzieliłam ciasta ja radzi Tatter i zwijając ciasto ułożyłam je w dużej foremce. Odstawiamy do wyrastania na 1,5 godziny. Bochenek w foremce powinien utworzyć kopułę wystającą około 2,5 cm nad brzeg blaszki. Batard wyrósł szybciej, nacięty i posmarowany białkiem wsadziłam do pieca nagrzanego do 210'C, pieczemy około pół godziny obracając go o 180 stopni w połowie pieczenia - ja takowego nie uformowałam ale podaję gdyż nigdy nic nie wiadomo. Bochenek w foremce za radą Tatter piekłam w 180'C przez około 45 minut. Studzimy na kratce. Kolejne zadanie z Peikarni po Gozdinach zapowiadało się nader smnakowicie - ja określiła Tatter to mercedes wsród chlebów. Przepis pochodzi z książki P.Reinharta "The Bread Baker's Apprentice". Powiem Wam zapach sponge jest wspaniały - pierwszy raz się spotkałam z dodatkiem cebulki do zaczynu, ale dzięki temu chleb ma niesamowity smak i zapach. Ale nie wiem dlaczego mój chlebek pierwszego dnia kroił się dobrze a drugiego się kruszył. Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało - a może Wy macie na to jakąś teorię? |
2010.05.11 Majana
|
 | Pyszny chlebek upiekłaś!:) |
2010.05.17 margot
|
 | Ewelosa, nie mam pojęcia czemu tak miał, ja się pewnie nie dowiem jak się kroi na drugi dzień, bo mało mi się już go ostało. |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|