przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Wieniec słonecznikowy Weekendowa Piekarnia 73

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

150 g żytniego zakwasu
300 g mąki pszennej
70 g mąki żytniej z pełnego przemiału - dałam żytnią razową 2000
30 g mąki pszennej z pełnego przemiału - dałam pszenną razową 2000
200 g letniej wody
100 g ziaren słonecznika uprażonego - ja dałam 70 g słonecznika i 30 g pestek z dynii
1 łyżka oliwy
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki drożdży instant - dałam 20 g świeżych
1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania:

Mąkę łaczymy z wodą tylko tyle by się z grubsza połączyły. Odstawiamy na 20 minut.

Mieszamy zakwas, miód i drożdże - ja drożdze rozpuściłam w odrobinie wody. Mieszankę z zakwasem dodajemy do mieszanki z mąk a na sma koniec wsypujemy sól.
Krótko wyrabiamy i odstawiamy na 10 minut.

Następnie dodajemy oliwę i ponownie krótko wyrabiamy - odstawiamy na 10 minut. Dodajemy ziarno słonecznika, krótko wyrabiamy.
Miskę smarujemy oliwą, wkładamy ciasto i odstawiamy na godzinę.

Wyjmujemy z miski, znowu krótko wyrabiamy i formujemy kulę. Odstawiamy na parę minut by ciasto odpoczeło.

Następnie w kuli ciasta robimy zagłębienie - ja zrobiłam je łokciem jak radziła Mirabbelka. Tak to podobno formują zawodowi piekarze.

Aby powstały otwór nie znikł wsadziłam do środka zwiniętą ściereczkę którą obficie posmarowałam mąką.
Wieniec z ściereczką przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3,5 godziny do wyrastania - mój wieniec wyrastał 3 godziny.


Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem, bądź wysypanej mąką desce (jeśli mamy zamiar piec chleb na kamieniu). Odstawić do wyrośnięcia. Chleb Mirabbelki wyrastał 3,5 godziny.

Wyjmujemy ściereczkę, nacinamy wieniec, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy 10 minut. Następnie zmiejszamy temperaturę do 210'c i dopiekmay jeszcze około 20 minut do zbrązowienia skórki.
studzimy na kratce.



Gospodynia tego wydania Weekendowej Piekarni jest Kasiac która prowadzi blog www.pokrojonedoprawione.sos.pl. Zapronowała nam dwa wspaniałe przepisy - jeden to turecki chlebek który mam nadzieję, że zdążę jeszcze zrobić.

Drugim jest wieniec ze słonecznikiem który już upiekłam i zjedliśmy z wielkim smakiem.

Wieniec bardzo ładnie wyrastał, ciasto nie sprawiało mi wcale trudności. tylko mój piekarnik coś ostatnio sie buntuje coś i nie chce ładnie rumienić mi chlebków.

Dziękuję za pyszny przepis.


Przepis dodał(a) ewelosa


2010.05.17 margot
 
Ale dziura wzorcowa :)
Wieniec piękny i wiem, że pyszny.
2010.05.17 Majana
 
Śliczny ten wieniec Ewelosko!:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 7

Copyright © 2008 ewelosa.pl