przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb żytni razowy z pestkami dyni Weekendowa Piekarnia 76

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb żytni razowy z pestkami dyni Weekendowa Piekarnia 76

Składniki:

Chleb żytni razowy z pestkami dyni Weekendowa Piekarnia 76 Zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
120 g mąki żytniej razowej 2000
50 g mąki żytniej 720
3/4 szklanki wody

Ciasto właściwe:
180 g mąki żytniej razowej 2000
100 g mąki żytniej 720
100 g mąki pszennej chlebowej
350 g wody
2 łyżki melasy
1/2 łyżki kminku zmielonego
3/4 płaskiej łyżki soli
1/3 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej patelni


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu mieszamy w misce na pastę, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze na 12 godzin.

Następnego dnia do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i krótko wyrabiamy do połączenie się składników. Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny aż ciasto chlebowe "ruszy". U mnie trwało to 50 minut bo było bardzo ciepło.

Keksówkę smarujemy olejem i posypujmey otrębami żytnimi. Przekładamy ciasto, mokrą dłonią wyrównujemy powierzchnię a następnie smarujemy olejem.

Przykrywamy foremkę folią spożywczą i odstawiamy do wyrastania aż ciasto wypełni foremkę - na około 2 - 2,5 godziny.

Ja użyłam foremki którą polecała Kass o wymiarach podstawy 8,5x22,5 cm i niestety ona okazała się stanowczo za mała. Ciasto podczas rośnięcia mi z niej wypłyneło. Nastepnym razem użyję zdecydowanie większej blaszki.

Piekarnik nagrzewamy do 200'C. Wkładamy chleb i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190'c i dopiekamy 40-45 minut.

Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb jeszcze na 10 minut. Studzimy na kratce.
Najlepszy jest na drugi dzień :)



Gopsodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Kass która prowadzi bloga www.smakiaromaty.blogspot.com.

Na pierwszy ogień poszedł chleb razowy z pestakami dyni. Poza małą przygodą z foremką i wypływającym z niej ciastem chleb sprawoiwał się znakomicie.

Zresztą tak też smakuje jest pyszny poprostu - bedą go teraz piekła często bo to jeden z moich ulubieńszych
chlebków.

Szybki w wykonaniu i prawie robi się sam a efekt jest wysmienity.

Kass dziękuję za przepis na pyszny chleb a Tili i Gospodarnej Narzeczonej na czas na prowadzenie Weekendowej Piekarni - buziak :)





Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 87,   ostatnio zarejestrowana(y): Berni,   on-line: 6

Copyright © 2008 ewelosa.pl