przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb wiejski - polski

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb wiejski - polski

Składniki:

Chleb wiejski - polski Zaczyn:
30 g aktywnego zakwasu
90 g mąki żytniej razowej
90 g wody

Ciasto chlebowe:
250 g mąki pszennej białej
165 g wody
cały zaczyn
5 g soli


Sposób przygotowania:

Wieczorem składniki zaczynu mieszamy - powstanie bardzo gęsta pasta. Odstawiamy na 8-12 godzin.

Następnego dnia wszytskiew składniki ciasta chlebowego dokładnie mieszamy - można to zrobić mikserem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-4 godziny aż podwoi objętość.

Foremkę smarujemy masłem, wysypujemy otrębami i przekładamy do niej ciasto.
Ja posypałam go czarnuszką. Przykrywamy i odstawiamy aż ciasto wyrastając wypełni foremkę - trwa to około 2-4 godzin.

Pieczemy chleb w temperaturze 250'C przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i dopiekamy w 200'C przez około 15 minut az bochenek będzie rumiany i postukany od dołu wyda głuchy dźwięk.



To był pierwszy chleb jaki upiekłam gdy ożywiłam swój zakwas po letnim śnie.

Przepis znalazłam u Atinki która prowadzi bloga www.atinabc.blox.pl.

Ciasto nie sprawiało mi kłopotu ładnie wyrastało.
Chlebek był bardzo smaczny, o chrupiącej skórce i ładnych średnich dziurkach.






Przepis dodał(a) ewelosa


2010.09.16 Majana
 
Chleb wiejski - polski Pyszny chlebuś Ewelinko!:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 3

Copyright © 2008 ewelosa.pl