przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Pan de Horiadaki z oliwkami i czarnuszką Weekendowa Piekarnia 86

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Pan de Horiadaki z oliwkami i czarnuszką Weekendowa Piekarnia 86

Składniki:

Pan de Horiadaki z oliwkami i czarnuszką Weekendowa Piekarnia 86 Zaczyn:
20 g plus 2 łyżki zakwasu - ja dałam 20 g żytniego
70 g mąki pszennej wysokobiałkowej - ja dałam chlebową
około 40 g wody

Ciasto właściwe
130 g zaczynu
300 g wody
440 g mąki pszennej
15 g cukru
10 g soli
1 łyżka oliwy
1/4 szklanki pokrojonych oliwek - ja dałam zielone
1,5 łyżki czarnuszki


Sposób przygotowania:

składniki zaczyny łaczymy w misce, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin.

Następnego dnia mąkę z ciasta właściwego łączymy z wodą i odstawiamy na 20 minut.
Dodajemy zaczyn i wyrabiając stopniowo dodajemy sól, cukier i oliwę.

Gdy ciasto będzie gładkie i lśniące przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą. Odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia - co godzinę odgazowujemy je przebijając ręką i lekko wyrabiając.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy oliwki i czarnuszkę - ja lekko je wyrobiłam jeszcze.

Okrągłą formę - ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm - smarujemy oliwą i umieszczamy w niej uformowany bochenek.
Szczelnie przykrywamy folia i odstawiamy aż potroi swoją objętość.

Nagrzewamy piekarnik do 200'C - ja nagrzałam go z kamieniem. Smarujemy wierzch chleba oliwą i wkładamy na 40 minut do piekarnika.



Miałam ochotę na ten chleb już od jakiegoś czasu i nie muszę chyba Wam pisac jak się ucieszyłam gdy zobaczyłam go w propozycjach z w ramach wekendowej piekarni.

Gospodynią tego wydania jest Oliwka która prowadzi bloga www.cynamonioliwka.blogspot.com... która oprócz chleba zaproponowała jeszcze drożdzowe precle z makiem które mam zamiar też upiec.

Chleb Pan de Horiadaki bardzo mi smakuje - najbardziej z szynką szwarcwaldzką i chutneyem ze śliwek.

Ciasto ładnie wyrastało, dało się formować, miąższ jest o ładnych równych dziurkach a chleb pozostaje długo świeży


Kali oreksi






Przepis dodał(a) ewelosa


2010.09.26 Majana
 
Pan de Horiadaki z oliwkami i czarnuszką Weekendowa Piekarnia 86 Bardzo ładny ten Twój chlebek!:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl