przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chrupiący chleb włoski - Crusty Italian Bread

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chrupiący chleb włoski - Crusty Italian Bread

Składniki:

Chrupiący chleb włoski - Crusty Italian Bread 3 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki drożdzy instant - dałam 3 g świeżych drożdzy
1 i 1/4 łyżeczki soli
1,5 szklanki wody o temperaturze pokojowej
2 łyżki świezych ziół - ja dałam w sumie 1,5 łyżki tymianku, rozmarynu i oregano oraz trochę czosnku


Sposób przygotowania:

W dużej misce łaczymy mąkę z solą. Drożdze rozpuszczamy w wodzie - gdy mamy drożdze suche dodajemy je do mąki.
Wlewamy płynne składniki do suchych.

Wyrabiamy łyżką aż ciasto chlebowe będzie lepkie i zwarte. Przykrywamy folią i odstawiamy na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto ma mieć sporo bąbelków na powierzchni. Posypujemy blat obficie mąką i wyjmujemy ciasto z miski. Będzie dość lepkie.

Dodajemy zioła i wyrabiamy aż nie bedzie się lepiło do rąk. Posypujemy ściereczke obficie mąką, przekładamy cisto chlebowe i odstawiamy na 2 godziny do wyrastania.

Pół godziny przed końcem wyrastania nagrzewamy piekarnik do 220'C - ja nagrzałam go razem z kamieniem do pieczenia chleba.

Przekładamy chleb na kamień, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut.
Po tym czasie zmnijeszamy temperaturę do 200'C i dopiekamy chleb około 15 minut.

Studzimy na kratce.



Przepis na ten chleb zobaczyłam u Alivei z bloga www.alicja-w-kuchni.blogspot.com... dawno temu. Wiedziałam, że muszę go upiec bo dodatek ziół bardzo mi sie podobał.

Tym razem pieczenie chleba było wyjątkowe. Wyjątkowe bo razem z Malwinką z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com.

Malwinka jest dla mnie jak Siostra której nie miałam do tej pory - Kochana bardzo się cieszę, że dane nam było spotkać się i poznać bo Jesteś wspaniałą, ciepłą i pozytywnie zakręconą Kobietą. Buziak :*

Chleb jest rustykalny w swoim wyglądzie, pachnie rewelacyjnie i wspaniale smakuje.

Chrupiuący chleb włoski dedykuję mojej towarzyszce z wspólnego pieczenia chleba - Malwince.

Malwinko życzę Ci wielu wspaniałych i pysznych bochenków.


Chleb ten wg. przepisu upiekła także Zemfiroczka - cieszę się bardzo, że posmakował
http://belkoty.blogspot.com/2010/11/s... ku.html


Przepis dodał(a) ewelosa


2010.11.11 jolantaszyndlar
 
Chrupiący chleb włoski - Crusty Italian Bread Piekne słowa Ewelinko:) Mam nadzieję, że i o mnie ktoś tak kiedyś napisze :)

U mnie tez kamień sie dziś docierał - zresztą przecież Ty wiesz co miałam na obiad:)

A ja czekam na Twój dzisiejszy obiad:)

buziolek wielki
2010.11.12 atina
 
Chrupiący chleb włoski - Crusty Italian Bread Jaki cudowny! Musi być przepyszny :)
2010.11.12 Panna Malwinna
 
Chrupiący chleb włoski - Crusty Italian Bread Ewelinko dziękuję za tak Ciepłe słowa. Aż się zarumieniłam;) Dziękuję Ci Kochana kobietko za to że jesteś;)

buziaki;*
2010.11.12 Majana
 
Chrupiący chleb włoski - Crusty Italian Bread Ślicznie CI się upiekł ten chlebek!
2010.11.14 zemfiroczka
 
Chrupiący chleb włoski - Crusty Italian Bread Ewelinko, upiekłam dzisiaj. Pyszny :)

2010.11.24 ewelosa
 
Chrupiący chleb włoski - Crusty Italian Bread Joluś napisze napisze :)

Atinko oj tak jest przepyszny :)

Malwinko Siostrzyczko ależ nie ma za co - prawdę napisałam :)

Majanko dziękuję :)

Zemfiroczko cieszę się ogromnie iż skorzystałaś z przepisu i że chlebek smakował :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl