przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Tessinerli Weekendowa Piekarnia 94

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Tessinerli Weekendowa Piekarnia 94

Składniki:

Tessinerli Weekendowa Piekarnia 94 Zaczyn
150 g mąki pszennej chlebowej
100g wody
5 g świeżych drożdzy
1/4 łyżeczki soli

Ciasto właściwe
350 g mąki pszennej chlebowej
190 g wody
30 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
12 g świeżych droźdzy
3/4 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy i przekładamy do miski. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy na całą noc.

Do zaczynu wlewamy wodę, dokładnie mieszamy razem z świeżymy drożdzami.
Dodajemy mąkę oraz olej.

Wyrabiamy przez 4 minuty na prędkości 1 (ja robiłam to w mikserez Kitchen Aid) czyli wolno a następnie dodajemy sól i wyrabiamy ponownie - tym razem 6 minut na prędkości większej czyli na 2. Można takze wyrabiać ręcznie.

Ciasto przekładamy do miski do wyrośnięcia na godzinę 0 w połowie czasu składamy.

Ciasto po wyrośnięcie przekładamy na blat i dzielimy na 6 części. Przykrywamy i zostawiamy na 5 minut by odpoczeło.

Z każdej kulki formujemy bułeczkę którą układamy na papierze do pieczenia na blaszce - jedna obok drugiej tworząc długi chlebek. Bułeczki mają się lekko stykać ze sobą.
Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 230'C.
Bochenek nacinamy na głebokośc około 2 cm i przekładamy na blachę.

Pieczemy w dolnej części piekarnika z parą przez 10 minut, następnie uchylami drzwiczki by para uszła.

Zamykamy je i zmiejszamy temperaturę do 180'C i dopiekamy chlebek przez 20-25 minut.



Gopsodyni tego wydania Weekendowej Piekarni Iv z bloga www.ko-ko-ko.blogspot.com... wybrała wspaniałe wyglądający szwajcarski chlebek długi a długi :)

Ciasto nie sprawa nawet najmniejszych kłopotów idelanie się wyrabia i formuje.

Chlebek bardzo nam smakował a jak pieknie pachnie cudownie poprpstu - ale wiecie ja to uwielbiam zapach świeżego swojego pieczywa.



Przepis dodał(a) ewelosa


2010.11.24 ko ko ko
 
Tessinerli Weekendowa Piekarnia 94 Nooo! Już myślałam, że nie upieczesz :)
2010.11.24 Majana
 
Tessinerli Weekendowa Piekarnia 94 No śliczny jest :) Ciekawy ten chlebuś bardzo :)
Uściski :*
2010.11.24 Szarlotek
 
Tessinerli Weekendowa Piekarnia 94 Teraz to mnie zauroczyłaś...Wygląda wspaniale :)
2010.11.24 ewelosa
 
Tessinerli Weekendowa Piekarnia 94 Kokoko jak mogłabym nie upiec :) i dziękuję za taką wspaniałą i smaczną propozycję :)

Majanko dziękuję :)

Szarlotku dziękuję aż się zarumieniłam :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 11

Copyright © 2008 ewelosa.pl