przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Ciemny chleb żytni polski Weekendowa Piekarnia 105

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Ciemny chleb żytni polski Weekendowa Piekarnia 105

Składniki:

Ciemny chleb żytni polski Weekendowa Piekarnia 105 Zaczyn:
50 g aktywnego zakwasu żytniego
75 g letniej wody
75 g jasnej mąki żytniej - dałam 720

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
350 g letniej wody
350 g mąki pszennej chlebowej
150 g mąki żytniej razowej - dałam 2000
10 g soli morskiej
2 łyżeczki nasion kminku do posypania wierzchu chleba - jak kto chce


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu dokładnie łączymy ze sobą, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin.

Zaczyn mieszamy z wodą a następnie dodajemy resztę składników. Miksujemy na 2 biegu około 8 minut.
Przekładamy ciasto - które się nam lekko klei - do naoliwionej miski, przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na
2 - 2,5 godziny.

Następnie wyjujemy ciasto na lekko omączony blat, formujemy bochenek i odstawiamy na 15 minut. Po czym ponownie rozciagamy ciasto i formujemy bochenek.

Przekładamy uformowany chleb do koszyka i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrastania w temperaturze pokojowej.

Rozgrzewamy piekarnik z kamieniem do temperatury 240'C. Gdy się nagrezje zmnijeszamy temperaturę do 200'C, przekładamy chleb, smarujemy go wodą, nacinamy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy z parą przez 40-50 minut.

Po wyjęciu smarujemy wodą - gdy chcemy aby nasz chlebek miał błyszczącą skórkę.
Studzimy na kratce.



Czs na nadrabianie zaległosći w ramach wspólnego pieczenia w Weekendowej Piekarni.
Tym razem upiekłam chleb który zaproponowała Trufla która prowadzi bloga www.truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com.

Chleb bardzo mi smakował, jest raczej z rodzaju tych cięzkich chlebów.
Nie sprawiał mi kłopotów choć wydaje mi się,że jego miąższ był taki zbity.





Przepis dodał(a) ewelosa


2011.02.21 margot
 
Ciemny chleb żytni polski Weekendowa Piekarnia 105 Ewelka ,ale u ciebie dostojny bochen wyszedł i jakie ma równiutkie dziurki , ho ho
2011.02.21 jolantaszyndlar
 
Ciemny chleb żytni polski Weekendowa Piekarnia 105 Ewelinko piękny Ci wyszedł:) po moim dawno pozostało już wspomnienie,ale upiekę go jeszcze nie raz, bo Olko wcinał, aż mu się uszy trzęsły:) pozdrawiam Kochana
2011.02.21 Tilianara
 
Ciemny chleb żytni polski Weekendowa Piekarnia 105 Już dopisuję ten wspaniały chlebek do podsumowania :) Cieszę się, że piekłaś z nami :)
Pozdrawiam cieplutko :*
2011.02.21 Majana
 
Ciemny chleb żytni polski Weekendowa Piekarnia 105 Wiesz co Ewelosko, on jest piękny!
Ściskam cieplo:*
2011.03.04 ewelosa
 
Ciemny chleb żytni polski Weekendowa Piekarnia 105 Margot normalnie się zaczerwieniałam po takim komplemencie - dziękuję :)

Joluś po moim też :D ale chelbek jest przepyszny zgadzam się :)

Tili dziękuję :)

Majanko dziękuję bardzo :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl