przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Baguette Au Levian od Tatter

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Baguette Au Levian od Tatter

Składniki:

Baguette Au Levian od Tatter Zaczyn zakwasowy:
60 g dojrzałego zakwasu żytniego
200 g białej pszennej mąki chlebowej
200 g wody

Ciasto właściwe:
400 g zaczynu zakwasowego
500 g wody
350 g białej pszennej mąki chlebowej
350 g białej maki pszennej zwykłej
100 g mąki pszennej razowej chlebowej
5-10 g swieżych drozdzy*
18 g soli


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu łączymy, przykrywamy i zostawiamy na 8 godzin w temperaturze 35'C.

Zaczyn mieszamy z wodą w dużej misce, dodajemy mąkę, drożdże i sól. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy metodą Bertineta około 8 minut.
Wyrobione ciasto - będzie sprężyste - przekładamy do naoliwionej miski i zostawiamy na 90 minut.
Składamy w połowie czasu wyrastania.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na cztery części. Formujemy z każdej lekką kulę, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut.

Z każdej kuli formujemy teraz bagietki, układamy pomiędzy ściereczkami i zostawiamy na godzinę do wyrastania.

Nagrzewamy piekarnik do 260'C. Wyrośnięte bagietki nacinamy i wkładamy do piekarnka. Przez pierwsze dwie minuty psikamy spryskiwaczem co 30 sekund.

Po tym czasie zmiejszamy temperaturę do 240'C i pieczemy 20-25 minut.
Gdy bagietki zaczynają nabierac koloru wypuszczamy parę.
Studzimy na kratce.


* - można całkowicie pominąć należy tylko wydłużyć czas fermentacji głównej do 2 i 1/2 godziny i składać co 45 minut.
Końcowe wyrastanie będzie trwało dłużej niż godzinę.



Przepis na te bagietki znalazłam u Tatter która piecze wspaniałe pieczywo a efekty prezentuje na blogu www.piekarniatatter.blogspot.com.

Moje bagietki nie wyszły takie ładne okrągłe w przekroju ale w niczym to nie przeszkadza.

Bagietki są mięciutkie, a chrupiącą skórką i wilgotnym wnetrzu.



Przepis dodał(a) ewelosa


2011.05.23 jolantaszyndlar
 
Baguette Au Levian od Tatter Oj bagietki to ja ostatnio piekę co tydziń:) znalazłam swój przepis idealny:) ... i też nie wychodzą mi idealnie okrągłe za to są idealnie pyszne:) ....jak twoje kochana:) wielki buziak:)
2011.05.23 Majana
 
Baguette Au Levian od Tatter Wspaniałe! Nigdy nie piekłam bagietek. Twoje wyglądają absolutnie pysznie, a blog Tatter to kopalnia pomysłówch chlebkowo-bułeczkowych i nie tylko.
Pozdrowienia ślę :)
2011.05.24 Szarlotek
 
Baguette Au Levian od Tatter Najważniejsze,że smaczne a ja lubię takie ciemne pieczywo w każdej postaci:) Moją rodzinę natomiast ostatnio zachwyciła Wrocławska od Liski, ale to zupełnie inny wypiek ;D

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 1

Copyright © 2008 ewelosa.pl