przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Bułeczki razowe z ziarnami od Bei

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

200 g mąki pszennej chlebowej
150 g razowej mąki orkiszowej - dałam raz pełnoziarnistą a drugi żytnią 720
50 g razowej mąki żytniej
30 g otrębów owsianych
ok. 250-270 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki suchych drożdży (lub ok. 12 g świeżych)
2 łyżki oliwy
1,5 – 2 łyżki syropu z agawy lub miodu (można pominąć)
60 g mieszanki ulubionych ziaren - dałam słonecznik, biały sezam, siemie lniane z tego 1-2 łyżki odkładamy do posypania bułeczek


Sposób przygotowania:

Drożdze rozpuszczamy w około 1/3 szklanki letniej wody - woda odjęta z tej w przepisie. Odstawiamy na 5-10 minut.

Mąkę łaczymy w misce z otrębami i solą,
wlewamy rozczyn drożdzowy i syrop az agawy lub miód.

Stopniowo dodajemy wodę - jej ilość bedzie zależna od mąki żytnije jakiej użyjemy do przygotowania bułeczek.

Wyrabiamy ciasto i dodajemy ziarna, wyrabiamy przez około 5-8 minut.
Gdy ciasto się nie klei do miski formujemy kulę i przekładamy je do naoliwionej miski. Przykrywamy i odstawiamy na 60-70 minut do wyrastania - ciasto ma podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, przekładamy na blat i dzielimy na około 8 częsci.
Z każdej porcji ciasta formujemy bułeczki i układamy je na wyłożonej papierem do ieczenia blaszce. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200'C. Każdą bułeczkę smarujemy lekko wodą i posypujemy ziarnami lekko je dociskając.

Bułeczki pieczemy w 200'C przez około 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180'C i dopiekamy jeszcze około 15-20 minut aż będą brązowe.
Studzimy na kratce kuchennej.



Zobaczyłam te bułeczki u Bei która prowadzi bloga www.beawkuchnia.com... już jakiś czas temu. Piekłam je już kilka razy - są pyszne, z ziarenkami takie jakie lubię.

Zajadalam je z serem korycińskim i chutneyem z rabarbaru. Pyszności po prostu :)

Bułeczki razowe z ziarnami zgłaszam do akcji "Czas na piknik" którą prowadzi Usagi.





Przepis dodał(a) ewelosa


2011.05.31 jolantaszyndlar
 
Oj muszę je zrobić, bo wygladają pysznie:) ....jak wszystko co u Ciebie:) wielki buziak kochana:)
2011.06.01 Majana
 
Pięknie się prezentują te bułeczki:)
Ewelosko,a wiesz, zrobiłam cos z Twojego przepisu. Coś, co kiedyś dostałam od Ciebie :))
Może sie domyślisz, a może nie? Na blogu bedzie,ale mam poślizg lekki,wiec nie wiem kiedy.
Buziaki :*

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl