przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb Norwich - Weekendowa Piekarnia 122

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb Norwich - Weekendowa Piekarnia 122

Składniki:

Chleb Norwich - Weekendowa Piekarnia 122 450 g białej pszennej mąki chlebowej
60 g żytniej mąki z pełnego przemiału
300 g wody o temperaturze 23°C
180 g aktywnego zakwasu 100% hydracji
11 g soli


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki z wyjątkiem soli mieszamy do połączenia się składników - mkserem około 1 minuty. Odstawiamy na 30 minut do autolizy.

Dodajemy sól, wyrabiamy około 3-4 minuty aż gluten bedzie śąrednio rozwinięty.

Przekładamy ciasto do naoliwionego pojemnika lub miski. Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania w temperaturze pokojowej na 2 1/2 godziny - składamy dwa razy po 50 i 100 minutach.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko omączony blat i formujemy w kulę. Posypujemy mąką, przykrywamy folią i zostawiamy na 15 minut.

Formujemy bochenek i wkładamy go do dużego worka albo przykrywamy naoliwioną folią.

I teraz można na dwa sposoby:
- bochenek wyrasta 2 i 1/2 godziny w temperaturze pokojowej

- bochenek wyrasta 1 i 1/2 godziny w temperaturze pokojowej a następnie 2-16 godzin w lodówce np. przez noc.
Te preznocowane w zimnie wstawiamy po nacięciu do nagrzanego piekarnika.

Kiedy bochenek nam wyrasta nagrzewamy piekarnik do 240'C. Psikamy kilka razy spryskiwaczem do kwiatów albo wrzucamy kilka kostek lodu.

Nacinamy chleb i wkładamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 200,C i pieczemy z parą przez 12 minut.
Uchylamy drzwiczki i wypuszczamy parę.
Dopiekamy jeszcze 12-18 minut.

Upieczony chleb stukany od dołu wydaje taki głuch odgłos. Studzimy na kratce.



Nawet nie wiecie jak się cieszę, że udało mi się ożywić mojego Hektora - dla niewtajemniczonych Hektor to mój zakwas, która na okres lata został zasuszony.

Jak tylko zakwas zaczął pracować na najwyższych obrotach musiałam upiec chleb który pochodzi ze strony www.wildyeastblog.com.

Ciasto chlebowe sie troche lepiło ale nie miałam trudności by go uformować.
Chlebek upiekłam z połowy porcji i takie ilości składników podaję.

Chleb mi bardzo smakował, muszę się Wam przyznać że cieszyłam się z tego chleba jak małe dziecko z nowej zabawki.

Gdy stygł na kratce kilkanaście razy go brałam i wąchałam - upajając się jego zapachem.







Przepis dodał(a) ewelosa


2011.10.09 jolantaszyndlar
 
Chleb Norwich - Weekendowa Piekarnia 122 Oj ja tak mam z każdym chlebem, więc się nie dziwię:) Pozdrów Hectora:)

Powiedz mu, że piękny chlebuś mu się udał:) ja też mam go w planach, tylko pocezkam, aż mi się wyzdrowieje:)

pozdrawiam kochana
2011.10.09 Majana
 
Chleb Norwich - Weekendowa Piekarnia 122 Przepiękny chleb! :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 4

Copyright © 2008 ewelosa.pl