przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Pumpkin knots czyli supełki dyniowe z ziołami i czosnkiem

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

1/2 szklanki puree z dyni - u mnie była to dynia hokkaido upieczona wg. tego przepisu www.ewelosa.pl/?przepisy,0,05,w,00...
25 g świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki stopionego i ostudzonego masła
3/4 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
1 duże żółtko
2,5 szklanki mąki
2 łyżki smakowitej pajdy - smalczyku roślinnego z ziołami ogrodowymi
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 cm kawałek czerwonej papryki pepperoni


Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzewamy - odlewamy około 50 ml i rozpuszczamy w nim drożdże. Resztę mleka łączymy z żółtkiem, masłem i dynią. Teraz łączymy składniki z obu misek, dodajemy sól oraz cukier i mieszamy je trzepaczką.

Wsypujemy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut - ciasto ma podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy je na około 10 części. Z każdej formujemy wałeczek o długości około 15 cm. Teraz formujemy supełki zawijając końce pod spód bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na pół godziny by podrosły.

W miseczce łączymy posiekaną natkę pietruszki, papryczkę pepperoni, czosnek przeciśnięty przez praskę z smakowitą pajdą (ja ją lekko podgrzałam by było mi łatwiej smarować bułeczki).

Smarujemy bułeczki po górze przygotowana pastą - ja parę zostawiłam "czystych" dla Synusia. Dyniowe supełki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 15-20 minut ( upieczone bułeczki są lekko przyrumienione od spodu).Bułeczki studzimy na kratce kuchennej.



Uwielbiam piec, uwielbiam dynię więc połączyłam te dwie rzeczy w jedną i tak oto powstały pumpkin knots czyli dyniowe supełki z ziołami i czosnkiem.

Wykorzystałam do ich przygotowania coś co "chodziło" już za mną od jakiegoś czasu ale powiem Wam szczerze podchodziłam do tego jak do jeża ;)
Ale należę do osób które lubią próbować nowe smaki i produkty więc kupiłam ją.

Kupiłam smakowitą pajdę roślinny smalczyk z ziołami ogrodowymi. I powiem Wam warto było :)

Smakowita pajda zaskoczyła mnie do samego początku - najpierw opakowanie schludne, estetyczne i poręczne.
Gdy otworzyłam pudełko to od razu zwróciłam uwagę na konsystencję która jest idealna do smarowania.

A walory smakowe i zapachowe no cóż tutaj jestem najbardziej pozytywnie zaskoczona - myślałam, że to będzie produkt który będzie trącił sztucznością ;) ale Moi Drodzy jest wyśmienity.

Dyniowe supełki są pyszne, mięciutkie i o pięknym słonecznym kolorze. Ja zajadałam je z kalmarami - idealne połączenie :).

Przepis na pumpkin knots zgłaszam do udziału w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

Organizatorką jest natomiast Majanka która prowadzi wspaniałego bloga www.majanaboxing.blox.pl...




Przepis bierze udział w akcji:



Przepis dodał(a) ewelosa


2014.02.08 jolantaszyndlar
 
Cudne te supełki Ewelosko:) .... mni eteż Pajda zaskoczyła smakiem, a opakowanie bardzo ładne - to prawda:). Niestety na dynię musze poczekac jeszcze kilka miesięcy, ale wówczas upiekę sobie takie supełki:) buziaki
2014.02.15 Majana
 
Cudne te supełki! Cieszę się, że wzięłaś udział w konkursie.
Pozdrawiam ciepło :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 6

Copyright © 2008 ewelosa.pl