praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Bûche de Noël Weekendowa Cukiernia 19
Składniki:
BISZKOPT: 3 białka 4 żółtka 90 g cukru 55 g mąki ja robiłam kakaowy więc dałam 20 g kakao i 35 g mąki MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 7 g żelatyny w proszku 35 dkg białej czekolady 530 g śmietany kremówki - ja dałam 500 ml 3 łyżeczki kakao |
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 190'C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ubijamy żóltka z 40 g cukru na kogel mogiel. Białka z resztą cukru ubijamy na sztywno. Mąkę z kakao łaczymy z żółtkami. Delikatnie mieszamy bezę z koglem moglem. Bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blachę i równiutko rozsmarowujemy - ciasto jest bardzo puszyste wręcz ma konsystencję pianki. Pieczemy około 6-8 minut. Wyjmujemy i odklejamy papier. Ja przełozyłam biszkopt na folię aluminiową i zwinełam w roladę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody - odstawiamy na 5 minut. Czekoladę siekamy w mikserez aż będzie bardzo drobna - ja ją posiekałam nożem. Wlewamy wodę do miski i dodajemy do niej dużo lodu. Zagotowujemy 3/4 szklanki kremówki i dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę - mieszamy 30 sekund. Wlewamy śmietanke na posiekaną czekoladę i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy misę z masą do miski z lodem by ją ostudzić. Masa lekko zgęstnieje - ma lekko spływać z szpatułki. Wyjmujemy z miski z lodem. Ubijamy resztę śmietany i delikatnie łaczymy z masą z czekolady. Rozwijamy biszkopt i nakładamy masę - ja zużyłam jej troszkę więcej niż połowę - resztę zostawiłam do posmarowania kłody. Zwijamy roladę i delikatnie owijamy folią. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Z pozostałego kremu odkładamy 4 łyżki i dodajemy do nich kakao. Mieszamy. Przekładamy roladę na szeroki talerz. Odcinamy końcówki pod lekkim skosem i dokładamy z boku rolady formując kłodę. Teraz już wszytsko zależy od naszej fantazji - ja nałożyłam najpierw białą masę a na nią kakaową. Rozmazując obie delikatnie tworzyłam coś na kaształt kory. Łyżeczkę kakaowej masy włożyłam do tytki i zrobiłam sęki na końcach polana. Całość ozdobiłam szyszkami i gałązkami choinki oraz lekko posypałam śniegiem. Już od dłuższego czasu chciałam zrobić kłodę świąteczną - ostatnio nawet w kupionej książce Nigelli też takowa była. Ale gospodyni tego wydania Weekendowej Cukierni Tili z blogu www.kuchniaszczescia.blogspot.com... zaproponowała nam tyle wspaniałych kompozycji iż skorzystałam z jej propozycji. Zrobiłam czekoladową kłodę z musem z białej czekolady - i tutaj brakuje mi słów by okreslić jaka jest przepyszna. Biszkopt mięciutki i bardzo puszysty a krem jest tak smaczny, że nie mogłam się powstrzymać by go nie wyjadać z miski. Po zastygnięciu w lodówce krem z białej czekolady ma idelaną konsystencję - jest lekki, puszysty i delikatny. Nie obyło się bez małej wpadki - upiekłam biszkopt genueński i wyszedł jak guma - ale ja nie poddaję sie tak łatwo i zrobiłam szybko drugi wg. przepisu Felluni. Ten wyszedł idelanie. Jeszcze raz dziekuję Tili za inspirację i sprawienie iż w końcu sie odważyłam zrobić polano a Poleczce - imienniczce z blogu www.tabletable.blogspot.com... za Weekendową Cukiernię. |
2009.12.31 Majana
|
 | O wow! Zrobiłaś! Cudowna! Ja nie miałam odwagi, czasu i chyba brak mi cierpliwości i umiejętności. Pozdraiwam Cię serdecznie! :)) Szczęśliwego Nowego Roczku!:) |
2009.12.31 ewelosa
|
 | Majanko dziękuję :) Kłoda wyglada na bardziej skomplikowaną niż jest w rzeczywistości - choć jeden biszkopt wylądował w koszu. Dziekuję także za życzenia :) |
2009.12.31 margot
|
 | Wygląda wyjątkowo dostojnie, piękne ciasto. A wiesz, że dziś mnie odwiedził Mikołaj i przyniósł słoiczek z zawartością na pewno cenniejszą niż złoto **** Ewelosa Dosiego Nowego 2010 Roku |
2010.01.01 ewelosa
|
 | Margot :) Mikołaj powiadasz - cieszę się, że trafiłam w gusta smakowe :) Dziękuję za życzenia |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|