przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Świąteczne biscotti Tish Boyle

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
3/4 filiżanki łuskanych orzechów pistacjowych
3/4 szklanki grubo posiekanej suszonej żurawiny lub wiśni - dałam żurawinę
2 duże jajka
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
starta skórka z 1 dużej pomarańczy


Sposób przygotowania:

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia sól oraz cynamon. Dodajemy suszoną żurawinę i lekko przesiekane orzechy pistacjowe. Ponownie mieszamy.

W drugiej misce łączymy jajka, miód, oliwę z oliwek i startą skórkę z pomarańczy. Mieszamy za pomocą widelca i wlewamy do suchych składników. Dalej mieszamy widelcem aż ciasto zacznie się łączyć w grudki.

Przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagniatamy ciasto by się połączyło. Dzielimy na dwie części.

Rękoma lekko oprószonymi mąką z każdej porcji ciasta formujemy wałek o długości około 14 cm.

Przekładamy wałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odległości około 3 cm od siebie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy około 25-30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy całkowicie.

Ząbkowanym nożem kroimy pod skosem biscotti o grubości około 1 cm a następnie układamy je na płasko na czystym papierze do pieczenia.

Zmniejszamy temperaturę do 150'C i ponownie wkładamy do piekarnika by podeschły na około 10-15 minut - obracając w połowie czasu suszenia na drugą stronę. Studzimy całkowicie na kratce do pieczenia.



Rewelacyjne biscotti z żurawiną i orzechami pachnące cynamonem i skórką pomarańczową. Przepis jest autorstwa Tish Boyle która mieszka na Florydzie i jest redaktorem naczelnym magazynu Deser Professional oraz wydała kilka książek.

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju małe ciasteczka a biscotti i cantuccini to wręcz uwielbiam.

Na bloga Tish Boyle www.tishboyle.blogspot.com... trafiłam całkowicie przypadkowo szukając przepisu na jakieś świąteczne słodkości.

Biscotti są pyszne nie za twarde nie za miękkie - są idealne :)

Przepis zgłaszam do akcji:
- "Wigilia 2013" którą organizuje Mysza prowadząca bloga www.kuchennawyspasmakow.blogspot.c...

- "Ciastka i ciasteczka" którą organizuje Kulinarne Inspiracje prowadząca bloga www.iinspiracje-kulinarne.blogspot...


Przepis dodał(a) ewelosa


2014.01.07 Majana
 
Z żurawiną, orzechami i pachnące cynamonem ...mmm czego chcieć więcej? Pyszności:)
Pozdrowienia :)
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!
2014.01.09 jolantaszyndlar
 
Nafaszerowane pysznosciami:) .... ja niestety mam w domu zakaz robienia biscotti, bo znikają w niewyjaśnionych okolicznościach:) .... a zabronił winowajca:) buziaki

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 8

Copyright © 2008 ewelosa.pl