przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Keks świąteczny z bakaliami

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

500 g mąki + 1 łyżka
250 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego - ja dodałam waniliowego
1/4 szklanki mleka
50 ml rumu
100 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
200 g dowolnych bakalii - dodałam suszoną żurawinę, śliwki, figi, daktyle

Polewa
150 g białej czekolady
5 łyżek mleka
100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek

*produkty powinny być w temperaturze pokojowej


Sposób przygotowania:

Bakalie drobno kroimy i mieszamy z łyżką mąki - by nam nie opadły w cieście. Mąkę razem z solą, proszkiem do pieczenia oraz solą przesiewamy.

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy po jednym jajku - po każdym dodanym jajku dobrze ucieramy by jajko dokładnie się połączyło z masą.

Do masy dodajemy aromat, 1/3 mieszanki mąki i krótko mieszamy. Wlewamy mleko, znowu krótko mieszamy i wsypujemy 1/3 mąki. Wlewamy rum, mieszamy i wsypujemy pozostałą mąkę.

Na samym końcu dodajemy bakalie obtoczone w mące, mieszamy i przekładamy ciasto do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Ja piekłam w dwóch małych o wymiarach 85x175 mm (mierzone na dole keksówki)

Pieczemy około 60-70 minut w 170'C. Po wyjęciu z piekarnika keksy studzimy. Teraz najlepiej by było byście zawinęli keksy w bawełnianą ściereczkę i odstawili w chłodne miejsce na trzy dni.

Przygotowujemy polewę: zagotowujemy mleko i do gorącego dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż się rozpuści - gdyby polewa była zbyt gęsta możecie dolać odrobinę mleka i lekko ją podgrzać. Polewamy keksy i ozdabiamy bakaliami.



Lubię keksy za ilość bakalii jaką w sobie mają. Czytając o keksach dowiedziałam się iż pieczono je już w starożytnym Rzymie. W zachowanych przepisach jako składniki wymieniane są owoce granatowca, orzeszki piniowe i rodzynki pieczone w cieście jęczmiennym. W średniowieczu do keksów dodawano także miód, przyprawy oraz owoce. Dalibyście wiarę, że keks ma już tyle lat ?

Ten przepis pochodzi z bloga www.malacukierenka.pl... - urzekło mnie zdjęcie i musiałam sprawdzić przepis.

Keks wyszedł pyszny, nie twardy a niestety keksy potrafią takie być. Pachnący wanilią - nie użyłam aromatu śmietankowego dlatego, że używam tylko aromatów naturalnych ;) - o dość lekkim cieście najeżony bakaliami.

Tak to mój faforyt wśród keksów.


Przepis dodał(a) ewelosa


2014.02.08 jolantaszyndlar
 
Mi nie udało się w zeszłym roku upiec keksa na Święta ... ale w Twoim się zakochałam:) buźka:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 3

Copyright © 2008 ewelosa.pl