przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Ljutenica

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Ljutenica

Składniki:

Ljutenica 1 kg czerwonej papryki
1 kg bakłażana
2,5 kg pomidorów
2 duże cebule
2,5 papryki pepperoni czerwonej
4 duże ząbki czosnku
2 czubate łyżki czubrycy czerwonej
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
6 łyżek oleju roślinnego



Sposób przygotowania:

Papryki i bakłażana którego nakłuwamy kilka razy widelcem by podczas pieczenia nie strzelił układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wkładamy do piekarnika nagranego do 170'C i pieczemy aż skóra papryki będzie czarna. Wtedy ją wyjmujemy i wkładamy do foliowego woreczka by się zaparzyła - będzie łatwiej ja obrać.
Obieramy czarną skórę i usuwamy nasionka. Miąższ kroimy w drobną kostkę.

Pomidory zalewamy gorącą wodą i po 2-3 minutach odcedzamy. Szybko zalewamy zimną wodą. Obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy by trochę odparował sok.

Dodajemy pokrojoną paprykę. Wyjmujemy upieczone bakłażany - mają być miękkie. Lekko je studzimy i wyciskamy miąższ który drobno kroimy a następnie dodajemy do pomidorów.

Czosnek, paprykę pepperoni i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy posiekane warzywa. Smażymy aż będą szkliste i dodajemy czubrycę. Całość mieszamy i przekładamy do gotujących się w garnku warzyw.
Doprawiany solą i cukrem.

Dusimy ljutenice aż nabierze dość gęstej konsystencji - u mnie trwało to około 30 minut.
Gorącą wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i układamy na zakrętkach by ostygły.
Z podanej porcji otrzymałam sześć słoików po 300ml każdy.



Z tą ljutenicą to było tak haha.
Idąc w zeszłym roku przez targ zobaczyłam coś w słoiczku, coś czego nie znałam - czytam ljutenica.
Wróciłam do domu bardzo zaintrygowana co to i od razu zaczęłam szukać w internecie co to za cudo ;)

Przejrzałam parę przepisów i u Izy Kulińskiej z bloga www.smacznapyza.blogspot.com... zobaczyłam takie apetyczne zdjęcia, że wiedziałam muszę to zrobić.

Robiłam ją w zeszłym roku z pojedynczej porcji, wyszła pyszna i nie wiem jak to się stało, że nie podzieliłam się z Wami tym wspaniałym przepisem.

Nadrabiam to w tym roku, zrobiłam ją ponownie bo jest wybitnie pyszna ale tym razem z podwójnej porcji ;)

Zaproponowałam Malwince z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com... byśmy razem ją zrobiły ale Ona zrobiła takie zapasy ajwaru :D że odpadło wspólne przygotowanie ljutenicy.

Ale Moi Drodzy razem przygotujemy coś innego, coś co mi się od razu spodobało - tak, tak wracam do wspólnego pichcenia z Bloggerkami.

O i zapomniałam o ljutenicy bo to o niej była mowa - to bałkański ostry sos który możecie jeść na kanapkach z wędliną, serem czy tylko posmarowanych masłem.
Ja ostatnio dodałam go do gotowanych warzyw które zapiekłam z serem mozarella - pysznie wyszlo:)

Ljutenicę zgłaszam do akcji "Warzywa psiankowate 2013" którą po raz trzeci organizuje mopswkuchni pisząca bloga www.mopswkuchni.wlodarczyki.net...




Przepis dodał(a) ewelosa


2013.08.26 Majana
 
Ljutenica Nigdy nie jadłam, chętnie bym skosztowała na chlebku. :)
Fajnie, że pieczesz z bloggerami. Uściski:*

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 19

Copyright © 2008 ewelosa.pl