przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Zupa z kurczaka z cieciorką, kuskusem i szafranem

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

1 cebula
1 pomidor
200 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek - u mnie udka
1 litr bulionu drobiowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki przyprawy ras-el-hanout
1/4 łyżeczki szafranu
3 ziemniaki
1 mała cukinia
2 marchewki
125 g gotowanej cieciorki
sól, pieprz

100g kuskusu - u mie kuskus wymieszany z bulgurem pół na pół
1 łyżeczka masła

cząstki cytryny


Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidora myjemy i kroimy w drobną kostkę. Bulion podgrzewamya mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku około 2cm.

W garnku rozgrzewamy 1/2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej mięso. Dodajemy cebulę oraz pomidora, cynamon, ras-el-hanout, szafran oraz gorący bulion.
Przykrywamy garnek pokrywka i gotujemy na małym ogniu około 25 minut.

W tym czasie ziemniaki, cukinię oraz marchew obieramy, kroimy w kostkę i razem z cieciorką dodajemy do zupy. Całość solimy i pieprzymy, gotujemy przez 15 minut do miękkości ziemniaków.

Zagotowujemy 150 ml wody, solimy ją i zalewamy kuskus. Dodajemy reszte oliwy, nakrywamy i zostawiamy do spęcznienia na 5 minut. Przed podaniem dodajemy łyżeczkę masła.

Nalewamy zupę do miseczek, osobno podajemy kuskus i cząstki cytryn.



Zaplanowałam sobie zrobienie tej zupy jakiś czas temu znaczy zaznaczyłam w książce "Kuchnia orientalna - przepisy na mezze, tajine i wiele innych" (autorstwa: E.Dopp, Ch.Willrich, J. Rebbe) jako jeden z kilku przepiosów które chciałabym wypróbować.

To był debiut także z innego powodu - pierwszy raz w swojej kuchni użyłam jakże szlachetnej przyprawy jaką jest szafran.

Strasznie byłam ciekawa jego smaku, zapachu i w końcu go kupiłam.
Wiecie co to była miłość od pierwszego powąchania - niczym zahipnotyzowana ciągle otwierałam fiolkę i wąchałam wrecz się upajałam zapachem.

Zapach hmm jakby go tu opisać - mistyczny, czarodziejski z nutą tajemniczości ;)

Jego aromat obudził moją ciekawość jeszcze bardziej bo skoro tak pachnie to jakże będzie smakował ?

I teraz już wiem, że szafran uwielbiam.
Zupa była rewelacyjna, połączenie warzyw, mięsa i cieciorki a wszystko doprawione orientalnymi przyprawami tworzy euphorię smaków.

Ta algierska zupa jest moją prpozycją w ramach akcji III Festwiwal Kuchni Arabskiej" który prowadzi Malwinka z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com...




Przepis bierze udział w akcji:

(III Festiwal Kuchni Arabskiej


Przepis dodał(a) ewelosa


2013.03.30 Panna Malwinna
 
Kochana Ewelinko, Tobie i Twoim najbliższym chciałabym życzyć pogodnych, pełnych radości i uśmiechu Świąt:))
2013.03.30 jolantaszyndlar
 
Uśmiałam się dzisiaj jak usłyszałam, ze szafran ze zwykłej baby drożdżowej robi szlachciankę:) .... ja niestety swojej takową nie uczyniłam, bo nigdzie nie dostałam szafranu ...ale ja tu o pierodłacha, a taka cudna zupa na zdjecieu .... musiała byc pyszna:) buziaki

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 12

Copyright © 2008 ewelosa.pl