przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Paszteciki kornwalijskie

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Paszteciki kornwalijskie

Składniki:

Paszteciki kornwalijskie 460 g ciasta kruchego
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00...

450 g chudej wołowiny
3 łyżki oleju arachidowego
300 ml wywaru wołowego
1 cebula około 180 g
1 ziemniak około 180 g
1 brukiew około 180g - ja dałam pietruszkę
sól
świeżo zmielony pieprz

1 żółtko wymieszane z łyżką mleka


Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w 1,5 cm kostkę. Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni i szybko obsmażamy wołowinę.
Odlewamy tłuszcz i dodajemy wywar, gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso zacznie mięknąć.
Wywar powinien prawie całkowicie wyparować. Przekładamy mięso do miski do ostygnięcia.

Cebulę kroimy w cienkie plasterki a ziemniaka i brukikew w 5 mm kostkę. gotujemy każde warzywo oddzielnie. Studzimy w wodzie w której się gotowwały.

Warzywa odcedzamy i łączymy z wołowiną. Gdyby masa była zbyt sucha należy dodać 2-3 łyżki wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ciasto wałkujemy na grubośc 2-3 mm i wycinamy paszteciki - wielkość dostosujcie do własnych upodobań.

Na środku każdego kładziemy podłużnie nadzienie i brezgo smarujemy mieszaniną żółtka z mlekiem. Zlepiamy brzegi i układamy na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy żółtkiem i wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Nagrzewamy piekarnik do temperetury 180'C. Pieczemy paszteciki przez 25 minut na złoto - w razie potrzeby zwiększamy tempereturę do 200'C przez ostatnie 5 minut.
Podajemy na ciepło.



Czsami mam ochotę przygotować coś co zajmie mi dużo czasu - robić powoli powtarzające się czynności które zajmują dłonie i człowiek nie myśli ;) Wtedy najczęściej robię pierogi - wiecie lubię lepic pierogi.

Paszteciki kornwalijskie robiłam jakiś czas temu gdy za oknem było zielono to była wczesna jesień, ale już nie długo bedzie wiosna i znowu zielono ;)

Rewelacyjne kruche ciasto które jest maślane a w środku wołowina z warzywami - pyszne sycące danie które bardzo mi smakowało.

Przepis pochodzi z książki Michela Roux'a "Ciasta pikantne i słodkie"


Przepis dodał(a) ewelosa


2013.03.01 Majana
 
Paszteciki kornwalijskie Musza smakowac wspaniale! Piękne :)
2013.03.02 jolantaszyndlar
 
Paszteciki kornwalijskie Ja też bardzo lubię lepić pierogi, to niesamowicie odstresowuje:) ... a paszteciki cudowne:) buziaka zasyłam

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl