praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Panmarino i Grissini rosmarino Weekendowa Piekarnia 66
Składniki:
Biga: 65 g letniej wody 2 g drożdży instant - dałam 7 grożdzy świeżych 100 g zwykłej mąki pszennej Ciasto właściwe: 300 g letniej wody 5 g drożdży instant - dałam świeże w ilośći 16 g 1/2 kg zwykłej mąki pszennej 65 g oliwy z oliwek 10 g świeżego rozmarynu, grubo posiekanego 15 g soli cała biga |
Sposób przygotowania:
Składniki bigi dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na 8-12 godzin. Następnego dnia mieszamy składniki ciasta włąściwego i wyrabiamy około 15 minut aż będzie gładnkie i elastyczne. Przekładamy do miski posmarowanej olejem na około 2 godziny - do czasu az podwoi swoją objętość. Dzielimy ciasto na dwie równe części, formujemy podłużne bochenki około 25 cm długości. Kładziemy je równolegle na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Między bochenkami zostawiamy około 8 cm odstępu. Przykrywamy i zostawiamy do podwojenia objętość na około godzinę. Można też tak jak zrobiłam to ja upiec jeden bochenek z drugiej porcji zrobić włoskie paluszki z rozmarynem. Wyrośniętą druga połowę ciasta rozpłaszczamy w formie kwadratu o 2-3 cm grubości. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Tniemy na paseczki, każdy rozciągamy na długość blachy i układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia - zostawiamy między nimi ostępy około 1 cm. Smarujemy po wierzchu wodą i posypujemy solą. Pieczemy w temperaturze 170'C przez 15-20 minut. Studzimy na kratce. Ja upiekłam najpierw paluszki a w tym czasie mój bochenek sobie wyrósł - pamiętajcie tylko by zwiększyć temperaturę do 200'C po upieczeniu paluszków. Wyrośnięty chlebek wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut. Następnie studzimy na kratce. Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Ania z blogu www.mojamalakuchnia.blogspot.com. Wybrała dla nas przepis na pieczywo które mnie bardzo zaintrygowała z powodu świeżego rozmarynu - ja jeszcze nigdy nie piekłam pieczywa z jego udziałem. To przepis Daniela Leadera. Kupiłam rozmaryn i cały czas się zastanawiałam czy lubię jego zapach czy nie. W sumie to bardziej mnie pozytywnie nastawiał. Zrobiłam bochenek i paluchy które zjedliśmy z pysznymi kotlecikami z kapusty białej i pieczarek w kremowym sosie pieczarkowym. No pyszności :) Smak rozmarynu w pieczywie bardzo mi odpowiada, chlebek jest mięciutki, z mnóstwem małych dziurek. Jest przepyszny - mój synuś też się nim zajadał. Aniu dziękuję za taki wspaniały przepis to dzięki Tobie odkryłam smak rozmarynu w pieczywie :) |
2010.03.12 kabamaiga
|
 | Piękny Eweloso. Ja lubię zapach rozmarynu. Kupiłam dzisiaj doniczkę a biga właśnie rośnie w lodówce. Pozdrawiam serdecznie. |
2010.03.13 margot
|
 | Ale pysznie się prezentuje, zwłaszcza te paluchy :) |
2010.03.30 Tilianara
|
 | Ja uwielbiam zapach rozmarynu i jak tylko mogę go do czegoś dodać to dodaję w ilościach hurtowych :) Niestety to bardzo przytłaczające ziółko, więc nie pcham go zbytnio do wszystkiego :) Za to w chlebach sprawdza się doskonale, szczególnie takich neutralnych :) Twój bochenek jest tak podobny do mojego, że prawie jakbym na bliźniaka patrzyła :) |
2010.03.31 Majana
|
 | Piękny chlebek i paluszki Ewelko. Ależ musi pachnieć cudownie! Pozdrawiam:)) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|