praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Ajvar domowy
Składniki:
2 czerwone papryki 2 duże pomidory 1 bakłażan 1 cebula mały kawałeczek ostrej papryczki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju słonecznikowego słodka i ostra papryka – do smaku sól |
Sposób przygotowania:
Paprykę pieczemy w piekarniku aż skórką będzie czarna, obracając kilka razy. Razem z papryką pieczemy bakłażana - pamiętajcie tylko by go nakłuć kilka razy widelcem. Gorącą paprykę wkładamy do foliowego woreczka i zakręcamy. Po kilku minutach wyjmujemy, obieramy ze skórki i usuwamy nasionka. Paprykę kroimy ma mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka, bakłażana studzimy i razem ze skórką kroimy na mniejsze kawałeczki - środek będzie mięciutki - pomidory sparzamy i obieramy ze skóry. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy olej i dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa puszczą sok. Ściągamy przykrywkę i gotujemy do miękkości odparowując jak najwięcej wody. Miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy zmiksowany ajvar jeszcze około 20-30 minut tak by go dobrze odparować. Gorący ajvar przekładamy do wyparzonych słoiczków, studzimy. Gdy będziemy jedli id razu to taki ajvar możemy przechowywać w lodówce do tygodnia. Po pasteryzacji przez około 10-15 minut można przechowywać ajvar w piwnicy do 6 miesięcy. Bardzo lubię bałkańską pastę ajvar ale do tej pory jadłam tylko taką ze sklepowej półki. Znacie mnie już na tyle iż wiecie jak lubię takie domowe wersje produktów które z reguły kupujemy. Dlatego postanowiłam zrobić domowy ajvar. Skorzystałam z przepisu który znalazłam na stronie www.nataliawine.com. Pamiętam jak smakowała mi pieczona papryka byłą słodziutka i pachniała dymem więc postanowiłam upiec paprykę by zrobić z niej ajvar - w oryginalnym przepisie paprykę obierało się ze skórki i kroiło na kawałeczki. Tak samo postąpiłam z bakłażanem upiekłam go choć w przepisie był pokrojony surowy. Ajvar wyszedł przepyszny, sprawdza się jako baza do wielu sosów czy jako smarowidło na wędlinkę czy ser. Kiedyś zamarynowałam w nim filety z kurczaka i upiekłam na patelni grillowej - były bardzo dobre. Muszę się Wam przyznać iż ten ajvar którego mam zdjęcie robiłam w zeszłym roku :) ale jakoś zapomniałam wstawić przepis. W tym roku też go zrobię i dodam wędzonej papryki oraz 2 ząbki czosnku by lekko zaostrzyć smak. |
2012.08.02 jolantaszyndlar
|
| Mój Mąż uwielbia ajvar ...chyba zrobie mu kilka słoiczków:) pozdrawiam ciepło Kochana:) |
2012.09.10 ewelosa
|
| Jolciu ja włąśnie otworzyłam słoiczek z ajvarem no uszę się przyznać jest przepyszny i muszę się bardzo powstyrzymywać by nie wyjadać go łyżeczką :) |
2012.09.13 jolantaszyndlar
|
| Wcale się nie dziwię ....co swojskie to swojskie ...nie dośc, ze zdrowsze to pyszne:) buziak |
2012.09.13 Panna Malwinna
|
| Ewelinko, ile słoiczków wychodzi z tych proporcji? |
2012.09.14 ewelosa
|
| Malwinko wyszły mi trzy słoiczki po 200 ml z czego ten trzeci taki nie pełny ;) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|