przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Zaplatany chleb z żurawiną i orzechami Weekendowa Piekarnia 54

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

383 g mąki chlebowej (3 szklanki)- użyłam pszennej zwykłej
43 g cukru (3 łyżki)
5 g soli (1/2 łyżki)
11 g drożdży instant (3 1/2 łyżeczki)- ja dałam 35 g świeżych drożdzy
21 g ekstraktu pomarańczowego lub cytrynowego (1 1/2 łyżki) - dałam 1 łyżeczkę
2 duże jajka (94 g)- ja dałam 3 małe jajka
113 g mleka w temperaturze pokojowej (1/2 szklanki)
28 g rozpuszczonego masła (2 łyżki)
57 g wody (1/4 szklanki)

255 g suszonych żurawin (1 1/2 szklanki)
- ja dałam 20 dkg żurawiny i 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
85 g posiekanych orzechów włoskich (3/4 szklanki)

1 jajko do posmarowania wierzchu chleba


Sposób przygotowania:

Mąkę, sól, cukier i drożdże instant mieszamy w misce. Jeżeli robicie tak jak ja z świeżych drożdzy to zroóbcie rozczyn z mleka i drożdzy a następnie dodajcie go do mąki z solą i cukrem.

Dodajemy ekstrakt, jajka, mleko, wodę i masło. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy przez 5-6 minut.
Odstawiamy ciasto na 5 minut, po czym dodajemy żurawinę oraz skórke pomarańczową i delikatnie wyrobiamy ciasto przez 2-3 minuty.
Dodajemy orzechy i dalej wyrabiamy, aż rozprowadzą się równomiernie po cieście.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 h.
Ciasto możemy teraz dowolnie uformować - ja zrobiłam 10 małych bochenków w sumie to bardziej bułeczek.

Smarujemy połową roztrzepanego jajka i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 165'C i przed włożeniem do piekarnika ponownie smarujemy chlebki resztą jajka.

Pieczemy około 30 minut gdy zrobicie wiekszy chlebek to pieczcie godzinę. Studzimy na kratce.



Gospodynią tego wydania piekarni jest Aklat z blogu www.ucztujac.blox.pl... która zaproponowała nam dwa wspaniałe przepisy.
Wybrałam zaplatany chlebek z żurawiną bo ja bardzo lubię.

Jedyną zmianę jaką wprowadziłam to dodałam odrobinę skórki pomarańczowej - przyznam się zabrakło mi żurawiny i musiałam coś wykombinować dlatego ten dodatek - i użyłam świeżych drożdzy.

Chlebko-bułeczki są przepyszne, wcale nie są słodkie, pięknie pachną. Zjadłam sobie na śniadanie taką bułeczkę z białym serkiem do smarowania - pyszności.

Aklat wielkie podziękowania za prowadzenie tego wydania piekarenki i za bardzo pomysłowe przepisy.
Margotku Ty wiesz co :) - dziękuję za Piekarnię :)


Przepis dodał(a) ewelosa


2009.12.05 margot
 
Ewelosa, ale śliczne te maleństwa i na tej kratce tak im świątecznie.

A wiesz, że taka wersja mini chyba jest nawet dla mnie fajniejsza.

pozdrawiam :)
2009.12.11 Majana
 
Ach, jak pięknie go upiekłaś!:)
2009.12.12 ewelosa
 
Margotku dziekuję za takie pochwały - wiesz dostać je od mistrzyni :):) to zaszczyt.
A ściereczki prawda, że są prześliczne - jeszcze mam w zieloną krateczkę.
2009.12.12 ewelosa
 
Majanko dziekuję za komplement - szkoda, że już tylko wspomnienie po nich zostało.

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 9

Copyright © 2008 ewelosa.pl