przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Sernik kajmakowy dla Amadeuszka - urodzinowy

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Sernik kajmakowy dla Amadeuszka - urodzinowy

Składniki:

Sernik kajmakowy dla Amadeuszka - urodzinowy Spód:
50 g orzeszków solonych
80 g ciastek kruchych - ja użyłam zwykłych herbatników
30 g masła
1 łyżka cukru - nie dałam

Masa:
400 g masy kajmakowej/krówkowej
50 g masła
100 g cukru - dałam 60 g
cukier z prawdziwą wanilią - ja dałam 2 łyżki esencji waniliowej
3 jajka
60 dkg sera trzykrotnie mielonego
1 łyżka mąki pszennej

Polewa:
17 dkg masy kajamakowej
3 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżeczki masła


Sposób przygotowania:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia - ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.

Składniki spodu mielimy w malakserze - ja połamałam herbatniki a orzeszki posiekałam.
Wykładamy masę do tortownicy, uklepujemy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 12 minut.

Masło ucieramy z cukrem i wanilią, dodajemy 230 g kajmaku i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze wszystko razem miksujemy.

Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 180'C. Pieczemy 45-50 minut.
Po 30 minutach sprawdźcie stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się zrumienił, przykryjcie wierzch folią aluminiową.

Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjmujemy i przygotowujemy polewę.

170 g masy kajmakowej wkładamy do garnuszka, dodajemy 3 łyżki mleka i gotujemy na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki to należy ją zmiksować.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżeczki masła i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną polewą polewamy wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Schładzamy w lodówce minimum godzinę.



To sernik dla mojego synusia Amadeuszka z okazji Jego 6 urodzin - bo właśnie dzisiaj ma urodziny.

Sernik zobaczyłam u Liski z blogu www.whiteplate.blogspot.com.

I nic więcej nie napiszę - nie mogę, nie dam rady ....


Przepis dodał(a) ewelosa


2010.04.20 Tilianara
 
Sernik kajmakowy dla Amadeuszka - urodzinowy Sto lat dla synka :) Wspaniały tort mu upiekłaś :)
2010.04.26 Majana
 
Sernik kajmakowy dla Amadeuszka - urodzinowy Jest fantastycznie piękny! Wszystkiego najlepszego dla Synka!:)))
2010.04.29 beolha
 
Sernik kajmakowy dla Amadeuszka - urodzinowy Samych radosnych chwil dla syna!
Sernik rewelacja!
2010.05.01 viridianka
 
Sernik kajmakowy dla Amadeuszka - urodzinowy ooo robiłam go, robiłam, absolutny hit blogowy (:

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 7

Copyright © 2008 ewelosa.pl