przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Pszenny chleb z płatkami owsianymi Weekendowa Piekarnia 125

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych (z czubkiem)
1,5 szklanki wody - do ugotowania płatków
14 g suszonych drożdży
1/2 szklanki wody - do rozpusszczenia drożdży
1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka soli
3,5 szklanki mąki pszennej plus 1 szklanka

1/4 szklanki płatków owsianych - do dekoracji


Sposób przygotowania:

Płatki owsiane gotujemy na małym ogniu, aż płatki wypiją całą wodę i zmiękną. Studzimy.

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i odstawiamy by zaczeły bąblować. A naśtępnie wlewamy je do płatków - nie mogą być gorące a tylko lekko ciepłe.

Dodajemy sól, brązowy cukier, mleko i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy 3,5 szklanki mąki i wyrabiamy łyżką.

Przekładamy ciasto na blat i wyrabiamy około 5 minut dodając pozostałą szklankę mąki. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
Eormujemy kulę, wkładamy ją do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by wyrastało.

Keksówkę smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia.. Ciasto przebijamy i lekko wyrabiamy na omączonym blacie przez około minutę a następnie dzielimy na dwie części.

Pierwszą rozciągamy na prostokąt o długości takiej jak forma do pieczenia i rolujemy. Wkładamy do blaszki złączeniem w dół.
Drugą część dzielimy na trzy części i z każdej robimy wałek a następnie splatamy warkocz.

Na blat wysypujemy płatki owsiane. Warkocz lekko skrapiamy wodą - ja o tym muszę się Wam przyznac zapomniałam - i lekko dociskamy do płatków.

Odwracamy go płatkami do góry i układamy na zrolowane ciasto w keksówce, dociskamy by ciasta się połączyły.

Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180-200'C. Wkładamy chleb i pieczemy około 45 minut - wbity w niego patyczek ma być suchy.
Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w piekarniku a następnie wyjmujemy, wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce kuchennej. Kroimy po upływie co najmniej 30 minut.



W końcu udało mi się wstawić zaległy mój wypiek - chleb ten upiekłam już jakiś czas temu ale brakowało czasu by się nim pochwalić.

Chleb jest przepyszny z ogromną ilością płatków owsianych - ja je bardzo lubię wiec chleb mi bardzo przypadł do gustu.


Przepis bierze udział w akcji:



Przepis dodał(a) ewelosa


2012.03.05 jolantaszyndlar
 
Kochana fantastyczny chlebuś:) widać, ze taki fajny mięciuchny i delikatny:) wielki buziak
2012.03.05 Majana
 
Piękny chlebek Ewelosko! :)
Ja dawno nie piekłam chlebka i sie nie zapowiada na razie.
Buźka:*

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 9

Copyright © 2008 ewelosa.pl